Μήνυμα Κοτζιά - Μάας για τη συμφωνία των Πρεσπών

Μήνυμα Κοτζιά - Μάας για τη συμφωνία των Πρεσπών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:24 Δημιουργία 20/09/18, 14:54

Στη σημασία που έχει για την Ελλάδα, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση η συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του Σκοπιανού αναφέρθηκαν την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο Γερμανός ομόλογος του Χάικο Μάας, κατά τη διάρκεια συνέντευξη στον Τύπο μετά από τη συνάντηση που είχαν στο ΥΠΕΞ οι δύο διπλωμάτες.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως «όπως η Γερμανία έχει ειδικό βάρος και ευθύνη για την Ευρώπη, έτσι και η Ελλάδα έχει μεγάλη επιρροή και ευθύνη για την περιοχή των Βαλκανίων –ΥΠΕΞ».

«Οι διαπραγματεύσεις που κάναμε με ΠΓΔΜ και Αλβανία εμπεριέχουν μια ιστορική μνήμη και αυτή είναι η Ostpolitik του Willy Brandt», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, για να συνεχίζει λέγοντας πως «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί λύση που κοιτά στο μέλλον της περιοχής, στο μέλλον της Ευρώπης, δίνει στα Βαλκάνια σταθερότητα και ασφάλεια και αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδας».

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διεκδίκησης επανορθώσεων, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως η ελληνική Βουλή συντάσσει πόρισμα που αφορά τις αποζημιώσεις και το δάνειο, προσθέτοντας ότι κάθε κυβέρνηση οφείλει να σέβεται το κοινοβούλιο της.

Τόνισε πως ό,τι είναι «δίκαιο» δεν αλλοιώνεται με την πάροδο του χρόνου αλλά «παραμένει», αν και διευκρίνισε πως όλα θέλουν την ώρα και τον τρόπο τους.

Επισήμανε ότι πρέπει να γίνεται διαχωρισμός του υποχρεωτικού δανείου που απαίτησαν οι Ναζί από τις αποζημιώσεις για τα εγκλήματα που διέπραξαν τα κατοχικά στρατεύματα, υποστηρίζοντας με νόημα ότι ακόμα και το καθεστώς Χίτλερ είχε καταβάλει τις δύο πρώτες δόσεις για αποπληρωμή του δανείου.

Ο κ. Μάας δεν έκανε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση.

Οι δηλώσεις Μάας για το Σκοπιανό

Εξάλλου, ο Γερμανός διπλωμάτης εξήρε τη συμβολή του Νίκου Κοτζιά για την θετική κατάληξη της συμφωνίας των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τη στάση του ως «ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής» καθώς, αυτή θα συμβάλλει στην ασφάλεια της περιοχής αλλά και της Ευρώπης.

«Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί, διότι συμβάλλει στη συμφιλίωση των δύο λαών. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι συμβάλλει στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Αν σου άρεσε κάνε