Πως «διαβάζει» η ΝΔ τις δημοσκοπήσεις - Τα βήματα προς τις κάλπες και τα «ανοίγματα»

Πως «διαβάζει» η ΝΔ τις δημοσκοπήσεις - Τα βήματα προς τις κάλπες και τα «ανοίγματα»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:31 Δημιουργία 24/09/18, 07:25
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με «όπλα» τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν μετά τις εμφανίσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ, μπαίνει η ΝΔ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Στην Πειραιώς δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε διψήφια ποσοστά, παρά την επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης (παροχές, επαναφορά της σκανδαλολογίας κλπ.), ενώ σε επίπεδο προσώπων η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριαρχεί έναντι εκείνης του Αλέξη Τσίπρα.

Βουλευτές της ΝΔ δεν αποκλείουν η πόλωση, που επιχειρεί η κυβέρνηση, να οδηγήσει σε συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζουν ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια θα ενισχύσει παράλληλα και την επέκτασης της εκλογικής επιρροής της «γαλάζιας» παράταξης στο χώρο του κέντρου και στο χώρο των μετριοπαθών ψηφοφόρων γενικότερα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρώτο κύκλο των δημοσκοπήσεων , που ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο:

  1. Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό και η εκλογική της πρωτιά δεν αμφισβητείται πλέον ούτε από τους πολιτικούς της αντιπάλους
  2. Οι πολίτες στηρίζουν τη συμφωνία αλήθειας που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και γυρίζουν την πλάτη στις νέες υποσχέσεις για παροχές από τον πρωθυπουργό.
  3. Ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει το στοίχημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού, καθώς προηγείται με «καθαρή» διάφορα του κ. Τσίπρα, ενώ κερδίζει και εκείνους που αντιμετωπίζουν με καχυποψία και επιφύλαξη την πολιτική και τους πολιτικούς, γενικότερα.
  4. Τα ποσοστά συσπείρωσης της ΝΔ παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά, γεγονός που δείχνει και τον βαθμό αποδοχής των θέσεων Μητσοτάκη από την κομματική βάση.

Με βάση τη στρατηγική του προέδρου της ΝΔ, τα βήματά του από εδώ και πέρα θα αφορούν την επίτευξη του στόχου της αμφίπλευρης διεύρυνσης: προς το χώρο της δεξιάς και προς το κέντρο. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αποτυπώσει αυτό το «άνοιγμα» και μέσα από την επιλογή προσώπων - υποψηφίων στις εθνικές αλλά και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και μέσα από την ανάδειξη θεμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ αναδεικνύει με ένταση τα θέματα της ασφάλειας, απευθυνόμενη σαφώς σε ένα πιο συντηρητικό κοινό, ενώ στα πεδία της αγοράς και της οικονομίας υιοθετεί πιο φιλελεύθερες θέσεις, ικανές να πείσουν και ψηφοφόρους, που δεν ανήκουν στον κομματικό της πυρήνα. Ως προς τα πρόσωπα, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει εκπλήξεις στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, κάνοντας λόγο για πρόσωπα που προέρχονται από την κεντροαριστερά η και την αριστερά.

Εάν η αμφίπλευρη διεύρυνση αποδώσει τα όσα στη ΝΔ αναμένουν, τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι απολύτως εφικτός και μάλιστα οι προβλέψεις των επιτελών του κόμματος αναφέρουν ότι σε επίπεδο εδρών αυτό σημαίνει ότι η κοινοβουλευτική δύναμη του κόμματος θα αγγίξει τους 160 βουλευτές.

Αν σου άρεσε κάνε