Προσφυγικό και Κυπριακό «ψηλά» στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

Προσφυγικό και Κυπριακό «ψηλά» στη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 00:40 Δημιουργία 25/09/18, 21:41

Η βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης ήταν ένα από τα κορυφαία θέματα που συζήτησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια της -περίπου- ωριαίας συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκεσε μία ώρα και διεξήχθη σε καλό κλίμα. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ερντογάν προσκάλεσε επισήμως τον κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς, ωστόσο, να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, υπήρξε σύμπνοια στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας καθώς και της εξάρθρωσης δικτύων διακινητών.

Ιδιαίτερη έμφαση, εξάλλου, δόθηκε, στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης - Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επαναφοράς της θετικής ατζέντας που αφορούν στα διμερή οικονομικά θέματα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς επί του θέματος.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον Ταγίπ Ερντογάν την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών και επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση της Αθήνας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Μάλιστα, τονίστηκε πως οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν από εκεί που σταμάτησαν, δηλαδή με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στη Σύνοδο του Grand Montana, στην Ελβετία.

Εξάλλου, αργά το βράδυ επίκειται συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας για το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επανέλαβε την υποστήριξή του στο «πλαίσιο Γκουτέρες» (ενν. τις προτάσεις του γ.γ. του ΟΗΕ για την επίλυση των διαφωνιών).

Στη συνάντηση συμμετείχαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ενώ τον κ. Ερντογάν συνόδευε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι επαφές των δύο ηγετών επρόκειτο να ξεκινήσουν στις 18:30, αλλά καθυστέρησαν, επειδή ο κ. Ερντογάν άργησε να λάβει τον λόγο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με αποτέλεσμα ο όλος προγραμματισμός να πάει πίσω.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών ανάμεσα στους κυρίους Τσίπρα και Ερντογάν βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό αλλά και οι ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών, ενώ στις 24:00 ώρα Ελλάδας θα απευθύνει ομιλία στο Concordia.

Αν σου άρεσε κάνε