Μήνυμα ΔΗΣΥ σε Τσακαλώτο για τα αρχαία στο Υπερταμείο

Μήνυμα ΔΗΣΥ σε Τσακαλώτο για τα αρχαία στο Υπερταμείο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:45 Δημιουργία 26/09/18, 14:38

Αυστηρό μήνυμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο να ακυρώσει τη μεταβίβαση 10.119 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων στο Υπερταμείο απήθυνε την Τετάρτη από τη Βουλή ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Χαιρόμαστε που είναι εδώ ο κ. Τσακαλώτος διότι θα του δώσουμε την ευκαιρία να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις του, προτού βρεθεί μπλεγμένος» ανέφερε ο κ. Κουτσούκος και παρατήρησε ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο «παραδέχεται, στην ουσία, το λάθος του να ανοίξει τον δρόμο για τη μεταβίβαση χωρίς έλεγχο των 10.119 ακινήτων».

Ο κ. Κουτσούκος σχολίασε, μάλιστα, και τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά: «Η κ. Μυρσίνη Ζορμπά δεν έχει καταλάβει σε ποια κυβέρνηση μπήκε και ποιο υπουργείο ανέλαβε. Είπε χθες στους αρχαιολόγους ότι θα εκδώσει απόφαση να εξαιρέσει τους αρχαιολογικούς χώρους από τις μεταβιβάσεις. Είναι, όμως, γνωστό ότι η κ. Ζορμπά δεν μπορεί να εκδώσει καμία απόφαση, μόνο εσείς μπορείτε να εκδώσετε απόφαση, γιατί εσείς μεταβιβάσατε τα ακίνητα». Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών πρόσθεσε: «Εμείς, με την τροπολογία που καταθέσαμε, σας δίνουμε μία ευκαιρία να ακυρώσετε αυτήν την πράξη, η οποία έγινε με μεθόδευση, διότι στην απόφαση μεταβίβασης αναφέρονται μόνο οι ΚΑΕΚ (οι κωδικοί) και δεν ξέρει κανείς ποια είναι τα ακίνητα».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει το αίτημα των δανειστών, δίνοντας και άλλα ακίνητα πέραν εκείνων που προβλέπει ο νόμος της κυβέρνησης για το Υπερταμείο.

«Εφόσον είστε διατεθειμένοι, λοιπόν, να δώσετε και άλλα ακίνητα, να ελέγξετε τη λίστα και να δείτε ποια είναι προς αξιοποίηση. Πρέπει να απαντήσετε κύριε υπουργέ, η Κνωσσός πώς θα αξιοποιηθεί από το Υπερταμείο; Το φρούριο Φιρκά στα Χανιά, ο Λευκός Πύργος σύμβολο της Θεσσαλονίκης- δηλώνετε και οπαδός του ΠΑΟΚ- το νοσοκομείο Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη που έχει ΚΑΕΚ 652 και έχει μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο, τι θα γίνουν» τόνισε ο κ. Κουτσούκος, σημειώνοντας ότι «το 2010, το μέλος της τότε τρόικας, ο Ντε Ρουζ, πρότεινε να συγκροτηθεί ταμείο για 50 δισ., ξεσηκώθηκε η ΚΟ και ο Γιώργος Παπανδρέου απαίτησε την απομάκρυνσή του, και αυτό το αίτημα το υλοποίησε τελικά η σημερινή κυβέρνηση με τον νόμο 4389 που πήρε όλη την περιουσία του δημοσίου, το ΤΑΙΠΕΔ, την ΕΤΑΔ κ.λπ».

«Έχουμε μία στρατηγική διαφωνία επί του τρόπου που διαπραγματευόμαστε και υλοποιούμε τα αιτήματα των δανειστών και έχουμε και μία διαφωνία για τα λάθη και τις παραλείψεις σας, διότι δεν είναι δυνατόν μέσα σε τέσσερις ημέρες να ελέγξει η υπηρεσία σας τα 10.119 ακίνητα. Στις 14 Ιουνίου, με βάση την απόφαση, υπεβλήθη το αίτημα και 20 Ιουνίου εκδώσατε το ΦΕΚ. Άρα θα υπάρξει αναζήτηση ευθυνών, ποιοι ήταν εκείνοι που, μέσα σε τέσσερις ημέρες, έβαλαν την υπογραφή τους και ενέκριναν τη λίστα» υπογράμμισε ο κ. Κουτσούκος.

Αν σου άρεσε κάνε