Ο Τζανακόπουλος και το γνωστό «παραμύθι» των συντάξεων

Ο Τζανακόπουλος και το γνωστό «παραμύθι» των συντάξεων

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:28 Δημιουργία 27/09/18, 16:14

Το «παραμύθι» της μη περικοπής των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 προώθησε εκ νέου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή έως ότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς.

Ο ίδιος εξήγησε άλλωστε ότι η συζήτηση μαζί τους διεξάγεται σε δυο επίπεδα, αφενός στα στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση τα οποία καταδεικνύουν ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό -αφού δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του συστήματος- αφετέρου στο σκέλος του δημοσιονομικού πεδίου καθώς τα στοιχεία της οικονομίας δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για τη μη εφαρμογή του μέτρου χωρίς να επηρεάζονται οι στόχοι.

Για τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Για τις συλλήψεις δημοσιογράφων βάσει του νόμου που προβλέπει την αυτόφωρη διαδικασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε «πρέπει πως να διατηρούμε πάντοτε πολύ λεπτές ισορροπίες, ξέρετε, η εξουσία του Τύπου είναι τεράστια και του δημοσιογράφου πολύ μεγάλη, όταν έχει τη δυνατότητα να γράψει στο ευρύ κοινό αυτό που εκείνος θεωρεί ως είδηση. Θα πρέπει να υπάρχει και ένας τρόπος για όσα πρόσωπα είναι δημοσίως εκτεθειμένα να προστατεύουν τους εαυτούς τους», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί από κανέναν πολίτη να προσφύγει στον φυσικό του δικαστή. «Άρα θα πρέπει κάθε φορά να τηρούνται πολύ συγκεκριμένες ισορροπίες.

Υπάρχουν πράγματα που η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συζητήσει, όπως για παράδειγμα η αυτόφωρη διαδικασία περί συκοφαντικής δυσφήμισης δια του Τύπου, για το οποίο πρέπει, πράγματι, να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για να δούμε εάν εξυπηρετεί σε κάτι. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν εξυπηρετεί, θα μπορούσε να καταργηθεί», δήλωσε και καταλήγοντας πρόσθεσε πως από την άλλη πλευρά, «και τα όργανα των δημοσιογράφων θα πρέπει να λειτουργήσουν προστατευτικά για τη δεοντολογία, να λειτουργήσουν με ένα τρόπο που να διατηρεί το επίπεδο της δημοσιογραφίας υψηλό».

Για την πόλωση

Σε ερώτηση για τη πόλωση ανάμεσα στα κόμματα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε με αφορμή τις τοποθετήσεις των κ.κ. Τσίπρα - Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πως «είδαμε το οραματικό πλαίσιο των δυο αρχηγών για το πού θέλουν να πάνε τη χώρα, θελουμε την πολιτική αντιπαράθεση» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας πως εάν η πόλωση αφορά σε σύγκρουση επί των πολιτικών κατευθύνσεων μπορεί να είναι και θετική.

Και επιτέθηκε στη ΝΔ για τα δάνεια του κόμματος αλλά και για τον «Κήρυκα Χανίων» επαναλαμβάνοντας πως το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν διεφθαρμένο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στο ζήτημα της πολιτικής ευθύνης για τη δανειοδότηση των κομμάτων και πάντως, επανέλαβε, η αντιπαράθεση δεν θα εξαντληθεί μόνο στα ζητήματα της διαφθοράς αλλά και στα ζητήματα του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών, του ασφαλιστικού και άλλων.

Για τις αποχωρήσεις βουλευτών και τη συμπίεση των μικρών κομμάτων ο κ. Τζανακόπουλος απέδωσε τη δημιουργία αυτών των κομμάτων στην πολιτική ρευστοποίηση λεγοντας ότι «το πολιτικό σύστημα κατέρρευσε μετά το πρώτο μνημόνιο με αποτέλεσμα να δημιουργήθηκαν νέες πολιτικές δυνάμεις που είτε είχαν κοινωνικά ριζώματα είτε δεν είχαν». Εκτίμησε δε, ότι με την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα πλεον θα υπάρχουν συγκεκριμένα πολιτικά διλήμματα για όλα τα κόμματα.

Χαρακτήρισε αστείο το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε πως ο πρωθυπουργός μοιάζει με τον Βίκτορ Όρμπαν, λέγοντας «μόνο να γελάσει μπορεί κανείς (...) όταν ο κ. Μητσοτάκης που έχει υιοθετήσει ακροδεξιές πολιτικές, να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι μοιάζει με τον Όρμπαν».

Για το νέο βίντεο και τη στάση των αστυνομικών κατά τη σύλληψη του Ζακ Κωστόπουλου

«Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό και σοκαριστικό περιστατικό», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ΕΡΤ1, αναφερόμενος στη στάση των αστυνομικών, κατά την προσπάθεια σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου. Και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος συμπλήρωσε πως αποτελεί ένα φαινόμενο που καταδεικνύει ότι «το μίσος εξαπλώνεται στην ελληνική κοινωνία. Και το μίσος, ξέρετε, είναι το ιδεολογικό και ψυχικό υπόβαθρο για την ανάπτυξη άλλων φαινομένων για να αναπτυχθούν φασιστικές λογικές και να ενισχυθούν και φασιστικές πολιτικές δυνάμεις», τόνισε.

Ειδικά για την αστυνομία και κληθείς να σχολιάσει τις διαφορές της σημερινής κυβέρνησης από τις προηγούμενες, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε πολύ μεγάλο βαθμό στο πολιτικό τους λόγο υπερασπίζονταν αυτές τις λογικές στο εσωτερικό των αστυνομικών δυνάμεων. Εμείς από τη δική μας πλευρά θεωρούμε ότι η στάση της αστυνομίας πρέπει να είναι διαφορετική, πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να λειτουργεί για την προστασία του πολίτη», σημείωσε.

«Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας -και θα το κάνει- είναι να ερευνήσει εξονυχιστικά την κατάσταση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας τέτοιες συμπεριφορές ως προσβολή για τη δημοκρατική πολιτεία. «Θα αποδοθεί δικαιοσύνη, το περιστατικό είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο», δήλωσε επίσης προσθέτοντας πως είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο σύνολο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την αντεγκληματική πολιτική, ωστόσο επεσήμανε πως τα κοινωνικά προβλήματα δεν καταπολεμώνται από τη μια μερα στην άλλη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οι στατιστικές δείχνουν ότι έχει υποχωρήσει από το 2015 αυτού του τύπου το έγκλημα, αλλά έχει αυξηθεί το έγκλημα του «λευκού κόλαρου».

Επιτέθηκε δε, στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για κατήφορο της χώρας από τότε που εκλέχθηκε. Ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την αντιπολίτευση δεν βοηθά ούτε την κυβέρνηση ούτε τη χώρα ούτε τη δημοκρατία, δεν παίζει σωστά το ρόλο της αντιπολίτευσης που είναι σημαντικός» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Αν σου άρεσε κάνε