Ο Τσίπρας «σήκωσε» το προσφυγικό στον ΟΗΕ

Ο Τσίπρας «σήκωσε» το προσφυγικό στον ΟΗΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:28 Δημιουργία 28/09/18, 19:49

Την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και τη διαχείριση αυτής από την Ελλάδα θέλησε να υπογραμμίσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του από το βήμα της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το απόγευμα της Παρασκευής.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η Ελλάδα ήταν η χώρα που χτυπήθηκε πιο άγρια από κάθε άλλη στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα ανέλαβε αναλογικά το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ακόμα, συνέχισε λέγοντας ότι «το ερώτημα που είχα θέσει το 2015 ήταν αν η Διεθνής Κοινότητα θα μπορούσε να συμβάλει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μέσα από συλλογικές λύσεις. Σήμερα έχει έρθει στην επιφάνεια ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ανάδειξη των εθνικιστικών δυνάμεων και η επιθετική τους στάση έδειξε ότι το θέμα δεν είναι αν μπορούμε να βασιστούμε στους διεθνείς θεσμούς για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση κοινών αξιών, αλλά κατά πόσο αυτά τα προβλήματα και αυτές οι αξίες είναι όντως κοινές».

Είπε ότι «κληθήκαμε να διαχειριστούμε τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές στη μεταπολεμική ευρωπαϊκή ιστορία. Το πράξαμε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.Ασκήσαμε δριμεία κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που αρνούνταν να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί. Τις χώρες που θέλουν να είμαστε μαζί στα δικαιώματα αλλά χώρια στις υποχρεώσεις».

Για το πως υποδέχθηκαν οι Έλληνας του πρόσφυγες, ο πρωθυπουργός είπε «ο λαός της Ελλάδας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, υποδέχτηκε τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα, δίνοντας μαθήματα αλληλεγγύης. Σήμερα, οι θάνατοι στο Αιγαίο έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί και οι ροές έχουν μειωθεί δραστικά».

Για την οικονομία

Κάνοντας αναφορά στην οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που έδινε έμφαση πρωτίστως σε απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι στη διαιώνιση μιας τιμωρητικής και εξοντωτικής λιτότητα».

Συνεχίζοντας, δήλωσε «προστατεύσαμε τα εργασιακά δικαιώματα, θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, εξασφαλίσαμε δημοσιονομικό χώρο για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την υποστήριξη των αδύναμων. Αφήνουμε πίσω τα προγράμματα που γεννούσαν ύφεση, με ανάπτυξη 2,1% για φέτος και 2,5% το 2019».

Γεωστρατηγικά

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμα τη σημασία που δίνει ο ίδιος και η κυβέρνηση στο ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας «η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός, ενεργειακός, εμπορικός και διαμετακομιστικός κόμβος, αλλάζοντας τον ενεργειακό χάρτη και αναπτύσσοντας τις στρατηγικές της υποδομές».

Για το Κυπριακό

Σχετικά με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός δήλωσε «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγκη να υπάρχει σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκαθαρίζουμε την πλήρη στήριξή μας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ»

Σκοπιανό

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια, λέγοντας «προωθούμε ενεργά τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Μέσω του διαλόγου μας με την Αλβανία, αλλά κυρίως μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. Μια συμφωνία που δεν είναι σημαντική μόνο για τη περιοχή, αλλά μπορεί να αποτελέσει και μοντέλο για την επίλυση διαφορών. Συμφωνία που ήταν αμοιβαίως αποδεκτή, προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών».

Για τον εθνικισμό

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «το δίλημμα δεν είναι πατριωτισμός ή παγκοσμιοποίηση. Αλλά αν θα αφήσουμε τον κόσμο μας στην ανεξέλεγκτη τροχιά της εθνικιστικής αναδίπλωσης ή θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για συλλογικές προοδευτικές λύσεις που θα σέβονται την εθνική και λαϊκή κυριαρχία του καθενός ξεχωριστά.».

«Καμία σύγχρονη, δημοκρατική, πατριωτική πολιτική δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη μια διεθνή τάξη που αναπαράγει ανισότητες εξουσίας και πλούτου ή προστατεύει το δικαίωμα κάποιων να έχουν τεράστια εμπορικά πλεονάσματα σε βάρος άλλων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε λέγοντας πως «μια σύγχρονη, δημοκρατική, πατριωτική πολιτική, πρέπει να βασίζεται σε συλλογικές πρωτοβουλίες και εγγυήσεις που προασπίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Άνοιγμα» προς τη Ρωσία

Μιλώντας για τις σχέσεις με τη Ρωσία και θέλοντας να δείξει σε ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, ανέφερε «πρέπει να προωθήσουμε τον πολύτιμο διάλογο μεταξύ των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών θεσμών και χωρών με τη Ρωσία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, για την αντιμετώπιση διεθνών προκλήσεων και κρίσεων».

«Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της»

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τον Νέλσον Μαντέλα, αναφέροντας πως «ο Νέλσον Μαντέλα, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάσαμε φέτος, είχε πει το εξής: Μας φαίνεται κάτι αδύνατο μέχρι την στιγμή που το πετυχαίνουμε. Η πατρίδα μου τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκε σκληρά. Σήμερα η Ελλάδα αντιμετωπίζει ακόμα προκλήσεις μεγάλες παρ'όλα αυτά στέκεται στα πόδια της και στέκεται στα πόδια της προτείνοντας λύσεις στην περιοχή».

Ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ατζέντα 2030, το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη μετανάστευση, τη Συμφωνία των Παρισίων, τη Συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, παρά τις αδυναμίες της και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, στη βάση ενός συμμετοχικού πολιτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

«Ο πολιτισμός μας ως Έλληνες, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολία ως προς τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Σας διαβεβαιώνω, μην έχετε καμιά αμφιβολία: Ο ελληνικός λαός όπως έκανε πάντοτε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές θα σταθεί και πάλι στην σωστή πλευρά της ιστορίας» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε