CNBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις ενόψει εκλογών

CNBC: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις ενόψει εκλογών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:32 Δημιουργία 02/10/18, 12:26

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ανατρέψει τις ψηφισμένες μεταρρυθμίσεις, γιατί η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη αξιοπιστία, αναφέρει το CNBC σε σημερινό του δημοσίευμα, στον απόηχο της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο προβλέπει δύο σενάρια για το καυτό ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ακυρώσει το μέτρο ενόψει εκλογών.

Όπως σχολιάζει το CNBC, η ΝΔ προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με την διαφορά των δύο κομμάτων σε μία από τις πρόσφατες να αγγίζει τις 10,9 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι υπό τεράστια πίεση να επιστρέψει δημοσιονομική χαλάρωση, καθώς οδεύει προς τις εκλογές του 2019», δηλώνει ο Ρικάρντο Γκαρσία, οικονομολόγος της UBS.

«Επιπλέον η Ν.Δ. εντείνει την πίεση υποσχόμενη και εκείνη δημοσιονομική ελάφρυνση. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει κάτι σε αυτό το πεδίο πριν από τις εκλογές, οι υποσχέσεις της Ν.Δ. θα φαίνονται πιο αξιόπιστες» προσθέτει.

Την ίδια ώρα, το δημοσίευμα χτυπάει «καμπανάκι» για τις συνέπειες μίας πιθανής οπισθοχώρησης της Αθήνας ως προς τις μεταρρυθμίσεις όσο αφορά το «μέτωπο» ωτν αγορών.

«Η όποια οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις, θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, σε μία περιόδο κατά την οποία η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη σε σοκ εκτός του ελέγχου της», τονίζεται, ενώ γίνεται λόγος για τις αναταράξεις στο ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω των πολύ αυξημένων αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων.

Περί σύγκρουσης

Στο ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο σύγκρουσης με τους πιστωτές, με «φόντο» το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Το ένα περιλαμβάνει τις σχεδιαζόμενες, προ- νομοθετημένες περικοπές συντάξεων και είναι σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες των πιστωτών. Το άλλο δεν περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, σε μία ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αλλάξει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της», αναφέρει χαρακτηριστικά το CNBC.

Το αμερικανικό δίκτυο θυμίζει ότι ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ο πρώτος, ύστερα από μία σχεδόν δεκαετία, που δεν βρίσκει τη χώρα σε πρόγραμμα στήριξης, με την Αθήνα ωστόσο να έχει δεσμευθεί να τηρήσει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους τα επόμενα χρόνια για να λάβει ως αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους. Η Ελλάδα έχει συμφωνήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και η Αθήνα υπολογίζει ότι για το 2019 θα εμφανίσει πλεόνασμα 4,14%.

Αναλυτές σε δηλώσεις του στο CNBC υπενθύμιζαν ότι τα προηγούμενα χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν υψηλότερο, ενώ εκτιμάται ότι και φέτος θα υπερβαίνει το στόχο.Ωστόσο πρόσθεταν ότι η απόφαση για τις συντάξεις θα πρέπει να περιμένει.

Αν σου άρεσε κάνε