Κανένας συνταξιούχος δεν χάνει εισφορά ή χρόνο ασφάλισης, λέει η Αχτσιόγλου

Κανένας συνταξιούχος δεν χάνει εισφορά ή χρόνο ασφάλισης, λέει η Αχτσιόγλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:23 Δημιουργία 02/10/18, 18:19

Στη διάψευση των δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για για μειώσεις συντάξεων σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση προχωρά την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

«- Οι συντάξεις από τον πρώτο φορέα εκδίδονται κανονικά, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις ως προς τη θεμελίωση δικαιώματος.

  • Σε αντίθεση με το προγενέστερο καθεστώς με το οποίο οι ασφαλισμένοι έχαναν χρόνο ασφάλισης και εισφορές, με τις διατάξεις του νόμου 4387/16 κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία εισφορά δεν χάνονται. Ο ασφαλισμένος που έχει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε έναν τουλάχιστον φορέα μπορεί, αν θεμελιώνει δικαίωμα και στον δεύτερο φορέα, να λάβει 2η ανταποδοτική σύνταξη ή προσαύξηση της σύνταξης. Στις περιπτώσεις που δεν θεμελιώνει αυτοτελές δικαίωμα δεύτερης σύνταξης, η προσαύξηση της σύνταξης δίνεται και για τα έτη που καταβλήθηκαν επιπλέον εισφορές.
  • - Το θετικό αυτό μέτρο θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους πριν από τις 13/05/2016 καθώς, μέσω του επανυπολογισμού, η σύνταξή τους θα προσαυξηθεί για τον παράλληλο χρόνο που έως σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί λόγω μη θεμελίωσης δικαιώματος. Η επιπλέον διαφορά θα δοθεί ισομερώς σε πέντε έτη, όπως προβλέπει ο νόμος.
  • - Επιπλέον, επειδή ορισμένοι ασφαλισμένοι με παράλληλη ασφάλιση για διαφορετική δραστηριότητα έκαναν αίτηση συνταξιοδότησης για το χρόνο ασφάλισης στον ένα μόνο πρώην φορέα, τους δίνεται η δυνατότητα έως τα τέλη Οκτωβρίου είτε να κάνουν συμπληρωματική αίτηση για τον παράλληλο χρόνο (η οποία θα ισχύσει αναδρομικά από την πρώτη αίτηση) είτε να ανακαλέσουν την πρώτη αίτηση.

Οι θετικές παρεμβάσεις προς όφελος των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων συνεχίζονται» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Αν σου άρεσε κάνε