Ο Αλέξης, ο Κυριάκος και οι αγορές

Ο Αλέξης, ο Κυριάκος και οι αγορές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:24 Δημιουργία 05/10/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Α. Τσίπρας (ΔΕΘ): « Για τα επόμενα 2,5 χρόνια η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές. Έχουμε την πολυτέλεια για τα επόμενα 2,5 χρόνια να μην μας απασχολεί τι κάνουν οι αγορές».

Κ. Μητσοτάκης(ΔΕΘ): « O κίνδυνος για την πατρίδα μας δεν έχει περάσει. Όσο η χώρα δεν δανείζεται από τις αγορές, η θέση της παραμένει εξαιρετικά επισφαλής. Αντιμέτωποι με αυτή την πραγματικότητα, οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Πρόκειται για πρόσφατες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες αντανακλούν και τις βασικές διαφορές της πολιτικής τους. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας υπεύθυνος και γνώστης της οικονομικής πραγματικότητας, καθώς και του ποιος θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος. Ο πρωθυπουργός εκτός πραγματικότητας και έχοντας πλήρη άγνοια για το πώς λειτουργούν οι αγορές, κλεισμένος στον δικό του «αριστερό κόσμο».

Δεν χρειάζεται κανένας να στήσει «πολιτικό παιχνίδι», όπως καταγγέλλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να εξηγήσει την άσχημη πορεία των τραπεζών, του Χ.Α και των ομολόγων. Αρκεί οι ξένοι επενδυτές και οι περίφημες αγορές να διαβάσουν τη δήλωση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, για να ξεπουλήσουν τα ελληνικά assets

Είναι σαν ο ίδιος να στέλνει μήνυμα ότι θα βάλει χέρι στο «μαξιλάρι» των 30 δισ. ευρώ, οπότε και η τιμωρία των αγορών θα είναι πολύ σκληρή.

Ο πρωθυπουργός δεν καταλαβαίνει προφανώς, πως λειτουργούν οι αγορές, δηλώνοντας ότι οι αναταράξεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες και τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν δείχνει να ανησυχεί από αυτές.

Δεν έχει καταλάβει ακόμη πως οι αγορές βλέπουν την Ελλάδα ευάλωτη μπροστά σε διεθνείς «κλυδωνισμούς», αυξάνοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας μας και βγάζοντας κεφάλαια από το ελληνικό χρηματιστήριο. Κάτι αντίστοιχο, όμως, δεν συμβαίνει π.χ στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης βγει από τα μνημόνια.

Έχει κυλήσει αρκετό νερό από την εποχή, όπου ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι «οι αγορές θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν» ή το περίφημο « εμείς θα παίζουμε το νταούλι, ή μάλλον τη λύρα της Κρήτης, κι εκείνοι θα χορεύουν πεντοζάλη», μιλώντας το 2014 στην Κρήτη.

‘Ηταν μία από τις γνωστές αυταπάτες του...

Με τη χώρα υποτίθεται να έχει αφήσει πίσω της την εποχή των προγραμμάτων, οι αγορές μας χορεύουν… πεντοζάλη, δημιουργώντας σταθερά ημέρα με την ημέρα έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας κατά το τελευταίο του ταξίδι στις ΗΠΑ προσπάθησε να «πουλήσει» ελληνικά ομόλογα στους επενδυτές, χωρίς ωστόσο να τους πείσει, αφού επικεντρώθηκε σε αφηγήματα περί πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα( όταν ο Καμμένος απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή) και περί της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία όπως μάλιστα ο ίδιος είπε θα ανοίξει επενδυτικούς δρόμους για δραστηριοποίηση σε μια ευρύτερη περιοχή μεγάλου γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος(!)

Όμως, οι διεθνείς επενδυτές όχι μόνο δεν πείθονται με τέτοια αφηγήματα, αλλά φοβούνται και τη… συμπεριφορά του κ. Τσίπρα ενόψει των εκλογών του 2019.

Αν σου άρεσε κάνε