Μητσοτάκης: Το στοίχημα της αυτοδυναμίας, τα «ανοίγματα» και το μήνυμα για συμπόρευση

Μητσοτάκης: Το στοίχημα της αυτοδυναμίας, τα «ανοίγματα» και το μήνυμα για συμπόρευση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:53 Δημιουργία 05/10/18, 08:24
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Το 45%, ποσοστό που πήρε η ΝΔ στις εκλογές του 2004, θέτει ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος πλέον όχι μόνον στην κομματική του βάση, αλλά στους πολίτες που -ανεξαρτήτως ιδεολογικής η πολιτικής αφετηρίας- είναι δυσαρεστημένοι από τη σημερινή κυβέρνηση.

Τον εκλογικό του σχεδιασμό παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, στην ειδική εκδήλωση που έγινε για την συμπλήρωση 44 ετών από την ίδρυση της ΝΔ. Εκεί, παρουσία βουλευτών ιστορικών στελεχών, αλλά και προσώπων που αναδείχθηκαν από το μητρώο στελεχών παρουσιάστηκε και το νέο σήμα - σύμβολο του κόμματος, το οποίο -όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- «είναι τόσο διακριτό, ώστε να ξεχωρίζει και τόσο αφαιρετικό, ώστε να προβάλουν πάνω του, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας, τις δικές του ελπίδες».

Σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς - πολιτικούς στόχους, ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν απολύτως σαφής, όταν στην ομιλία του επεσήμανε χαρακτηριστικά: «απευθύνομαι σε όσους μας ψήφισαν από το 2004 και μετά. Πολλοί μας εγκατέλειψαν, αλλά ήρθε η ώρα να γυρίσουν σπίτι τους. Απευθύνομαι και στον απογοητευμένο κόσμο της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Η ΝΔ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, με ένα κυβερνητικό σχήμα που θα σαρώσει κάθε εμπόδιο στην οικονομία. Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη της συμπόρευσης».

Είναι προφανές ότι και με το νέο σήμα, αλλά και την ρητορική που αναπτύσσει, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να κάνει το τελικό άλμα προς την αυτοδυναμία. Τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματός του ήταν και παραμένουν εξαιρετικά υψηλά και γνωρίζει ότι ο δρόμος για την αύξηση των ποσοστών και κατά συνέπεια για την αυτοδυναμία, περνά μέσα από τον διεμβολισμό του λεγόμενου «κέντρου» αλλά και την «υποδοχή» ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει κατά τον παρελθόν τη ΝΔ, αλλά στη συνέχεια έκαναν άλλες κομματικές επιλογές (ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και ΣΥΡΙΖΑ ).

Για την κατάσταση στην Οικονομία, μετά και το κραχ στο χρηματιστήριο την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για αστάθεια και για κινδύνους που ελλοχεύουν, όσο η χώρα παραμένει εκτός αγορών. Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και αφού χαρακτήρισε «οφθαλμαπάτη» τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια, πρόσθεσε: «Αυτή η αβεβαιότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η χώρα πρέπει να πάει το συντομότερο σε εκλογές. Και μόνο με ισχυρή πολιτική επικράτηση της ΝΔ θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών».

«Είναι μια εποχή που τελειώνει με οδύνη . Όμως οι δημοκρατικοί πολίτες θα κάνουν το καθήκον τους. Θα τους διώξουν όπως τους αξίζει: όχι μόνον ηττημένους, αλλά ηθικά απαξιωμένους».

Αν σου άρεσε κάνε