Επίθεση Τζανακόπουλου σε Στουρνάρα για οικονομία και ΧΑ

Επίθεση Τζανακόπουλου σε Στουρνάρα για οικονομία και ΧΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:19 Δημιουργία 05/10/18, 14:12

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προσπάθησε την Παρασκευή και για μια ακόμα φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πρόσφατο μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις πιέσεις που δέχονται οι ελληνικές τράπεζες.

Μιλώντας στο ρ/σ »24/7», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, που ήταν δυσανάλογες, όπως αποδείχθηκε μετά την επαναφορά του Χρηματιστηρίου στην κανονικότητα και των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές. Σημείωσε δε ότι η εικόνα δεν αντιστοιχούσε στην πραγματική πορεία των τραπεζών και της οικονομίας.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, είπε ότι οι τράπεζες υπερέβησαν τους στόχους τους και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Σχετικά με το ύψος του επιτοκίου δανεισμού, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι θα αποκλιμακωθεί το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου μέσα στους επόμενους μήνες, όταν γίνει σαφές ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος και πρόσθεσε ότι τα δημοσιονομικά της Ελλάδας είναι τακτοποιημένα, εκφράζοντας την απόλυτη βεβαιότητα πως, όταν η χώρα μας χρειαστεί να προσφύγει στις αγορές, θα το κάνει με βιώσιμο επιτόκιο.

Στο σημείο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε κριτική στον Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την πρότασή του για προληπτική γραμμή στήριξης, εκφράζοντας την υπόνοια ότι «ενείχε μία σκοπιμότητα δικαίωσης» του κεντρικού τραπεζίτη. Είπε επίσης, ότι «έδειξε μεγαλύτερο ζήλο να υπερασπιστεί τις πολιτικές του απόψεις για το ζήτημα της πιστοληπτικής γραμμής, παρά να κάνει αυτά που προσδιορίζει ο ρόλος του ως κεντρικού τραπεζίτη». Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι ο κ. Στουρνάρας «είναι περισσότερο παρεμβατικός από όσο πρέπει» σε θέματα που δεν πρέπει και σιωπά για θέματα που θα έπρεπε να είναι πιο παρεμβατικός.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας Bad Bank, καθώς και την περίπτωση να πληρώσει ο λαός τις τράπεζες, οι οποίες, όπως είπε, έχουν επάρκεια και βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης και θετικής πορείας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πρέπει να «ανοίξουν την κάνουλα προς την πραγματική οικονομία» για να επιτύχει ακόμα μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και ανέφερε ότι η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, «λειτουργεί στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των πιστώσεων από την πλευρά του πιστωτικού συστήματος».

Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ για την ανατάραξη στο Χρηματιστήριο, είπε ότι «φάνηκε σαν να επιχαίρει, αντί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης» που αντιστοιχούσε στα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας και την κατηγόρησε ότι προσπάθησε να αξιοποιήσει το γεγονός για να δικαιώσει το σενάριο της καταστροφής, «που εδώ και τρία χρόνια δεν της βγαίνει». Προσέθεσε ότι ο κ. Μητσοτάκης «διαρκώς διαψεύδεται» και τόνισε ότι «πρέπει να τελειώσει το παραμύθι της διαρκούς καταστροφολογίας».

Συντάξεις

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το «pacta sunt servanda» (σ.σ. ότι οι συμφωνίες είναι τηρητέες) από την πλευρά των εταίρων μας, δεν αμφισβητείται, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό που αναφέρεται στην απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι η δέσμευση της κυβέρνησης για πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2022. Είπε ότι έχουμε τη δυνατότητα γι' αυτό και χωρίς την υλοποίηση της περικοπής των συντάξεων.

Επανέλαβε επίσης, ότι έγινε αποδεκτό ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικό, αλλά δημοσιονομικό και «το μόνο που μένει είναι να συμφωνήσουμε στους αριθμούς», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Τόνισε δε, για μία ακόμα αφορά, ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο «και θα γίνει αποδεκτό» από τους εταίρους. Μίλησε επίσης για οριστική κατάργηση του μέτρου.

Για τη στάση της αντιπολίτευσης, τόνισε ότι είναι «ολίγον τραγελαφικό» να κάνει κριτική το πολιτικό προσωπικό που οδήγησε στην καταστροφή της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε