Σε μετα-μνημονιακό πανικό η κυβέρνηση

Σε μετα-μνημονιακό πανικό η κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:20 Δημιουργία 09/10/18, 07:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Με «φόντο» το τραπεζικό «κραχ» στη Λεωφόρο Αθηνών, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα... Υποβαθμίζει τις επικίνδυνες συνθήκες, υπό τις οποίες έχει περιέλθει ο κλάδος, αποποιείται τις ευθύνες της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης το 2015 και πετά το «μπαλάκι» στους κερδοσκόπους, στη ΝΔ που βρίσκεται πίσω από αυτούς, όπως η ίδια διαμηνύει, στο Γιάννη Στουρνάρα που, όπως υποστηρίζει, πολιτικολογεί, στους εταίρους.

Με «πόλεμο» κατά του διοικητή της ΤτΕ, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός πως αμέσως μετά τη δήθεν καθαρά έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά διολισθαίνει όλο και χαμηλότερα και οι τραπεζικές μετοχές έχουν χάσει το 95% της αξίας του στα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν, είναι γνωστό πως ο κ. Στουρνάρας με κάθε ευκαιρία έκρουε το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση να επιλέξει την υιοθέτηση της προληπτικής γραμμής στήριξης, για να έχει η οικονομία «ομπρέλα» προστασίας, δεχόμενος δριμεία κριτική από την Ηρώδου Αττικού, ότι ο ίδιος θέλει τους Έλληνες «υποδουλωμένους» στους δανειστές. Στο επικοινωνιακό πλαίσιο, λοιπόν, χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν παρέλειψε να επιρρίψει στον διοικητή της ΤτΕ όλα τα κακά…

Τα «καρφιά» του Μαξίμου προς πάσα κατεύθυνση κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης, δείχνουν τον πανικό της κυβέρνησης, η οποία δεν μπορεί να ανατρέψει την άσχημη εικόνα της οικονομίας.

Αλήθεια ποιος ξένος επενδυτής δεν θα ρευστοποιούσε ελληνικούς τίτλους, όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε παγκόσμια «καινοτομία», με την κατάθεση ενός προϋπολογισμού που περιλαμβάνει δύο σενάρια, ένα με τις περικοπές συντάξεων των παλιών συνταξιούχων και ένα χωρίς αυτές;

Και πώς να πείσει τους επενδυτές να ψηφίσουν Ελλάδα, όταν σχεδόν καθημερινά ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα, ο Καμμένος, απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών;

Οι ξένοι «παίκτες» εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία, είναι η μακρά προεκλογική περίοδος, αποτελώντας όχι μόνο τροχοπέδη για νέες επενδύσεις αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets. Τιμολογούν ακριβά τον ελληνικό κίνδυνο, κρατώντας τα επιτόκια δανεισμού σε υψηλά επίπεδα, που αποκλείουν κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές.

Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Προϋποθέσεις, όπως η κυβερνητική σοβαρότητα και εμπιστοσύνη, η υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη και πιο γενναία ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για την έξοδο της χώρας στις αγορές, καθώς, όπως ο ίδιος ανέφερε στη ΔΕΘ, «δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ, αφού μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή». Ο πρωθυπουργός παραβλέπει, όμως, ότι η χρήση του ταμειακού αποθέματος θα στείλει ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές, αυξάνοντας τα ήδη υψηλά επιτόκια και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών.

Στο στόχαστρο και ο Τσακαλώτος!

Στο μεταξύ, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν ενδείξεις που καταδεικνύουν την ύπαρξη ρηγμάτων εντός της κυβέρνησης.

Στο στόχαστρο του Μαξίμου φαίνεται πως έχει μπει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (!), για τον οποίο πρόσφατα υπήρξε δημοσίευμα σε κυριακάτικο φιλικού προς την κυβέρνηση εντύπου, που αναφερόταν σε συγγενή του, που έχει εταιρεία εκμετάλλευσης κόκκινων δανείων, αλλά και στη φιλική του σχέση με τον κ. Στουρνάρα.

Με τέτοιες ενδείξεις, ποιός σώφρων ξένος επενδυτής θα μείνει στις ελληνικές αγορές;

Αν σου άρεσε κάνε