«Τρέχει» τα ψηφοδέλτια η ΝΔ - Ποιοι «κλείδωσαν» στις περιφέρειες

«Τρέχει» τα ψηφοδέλτια η ΝΔ - Ποιοι «κλείδωσαν» στις περιφέρειες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:38 Δημιουργία 10/10/18, 09:10
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ώρα που όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την ημερομηνία των εκλογών, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα Σκόπια και στην προσπάθεια του Ζόραν Ζάεφ να βρει τις ψήφους, που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει τις συνταγματικές αλλαγές, η ΝΔ επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της για όλες τις επικείμενες αναμετρήσεις, που είναι πιθανόν να γίνουν ταυτόχρονα.

Σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές, οι συνδυασμοί - όπως βεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη - είναι έτοιμοι κατά 90% και κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η ανανέωση, καθώς ελάχιστοι από τους πολιτευτές - επιλαχόντες του κόμματος στις εκλογές του 2016 θα είναι ξανά υποψήφιοι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δεσμευτεί, άλλωστε, ότι μόνον οι νυν βουλευτές θα είναι ξανά υποψήφιοι, εφόσον το επιθυμούν . Από εκεί και ...κάτω, όλα θα αλλάξουν βάσει των εισηγήσεων που θα κάνει στον πρόεδρο της ΝΔ η επιτροπή που έχει συσταθεί.

Σοβαρές αλλαγές θα γίνουν και στην ευρώ - λίστα του κόμματος. Η μόνη θέση που έχει «κλειδώσει» μέχρι τώρα είναι αυτή του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Η Μαρία Σπυράκη μετακομίζει στην Α Θεσσαλονίκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ επιστρέφει στο εθνικό Κοινοβούλιο (θα είναι υποψήφια στην Α Αθηνών, κατά πάσα πιθανότητα), ενώ ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους οι κ.κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Κύρτσος. Και οι δύο, πάντως, το πιθανότερο είναι να μην είναι ξανά υποψήφιοι για το ευρωκοινοβούλιο.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως είχε γράψει το Xrimaonline.gr, έχουν ήδη «κλειδώσει» οι περισσότεροι υποψήφιοι περιφερειάρχες. Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, στην κεντρική Μακεδονία θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας, στην Ήπειρο ο Αλέκος Καχριμάνης, στο βόρειο Αιγαίο η Χριστιάνα Καλογήρου, στην Πελοπόννησο ο νυν δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Ιονίων νήσων η Ρόδη Κρατσα, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο Χρήστος Μέτιος, στη Θεσσαλία ο Κώστας Αγοραστός , στο νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος και στη Στερεά Ελλάδα ο νυν αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φανής Σπανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη για την περιφέρεια Αττικής, κάτι που έχει κλειδώσει εδώ και πολλές εβδομάδες και αυτό που απομένει είναι μια τυπική - επίσημη ανακοίνωση. Στην Κρήτη είναι πιθανόν να μην δοθεί επισήμως χρίσμα, αλλά να υποστηριχθεί η υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ στη δυτική Ελλάδα αναμένεται απάντηση του Ηλία Στεφανόπουλου (γιου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας).

Αν σου άρεσε κάνε