Τακτικισμοί και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για το «Plan B» Καμμένου

Τακτικισμοί και σφοδρή πολιτική σύγκρουση για το «Plan B» Καμμένου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:09 Δημιουργία 10/10/18, 16:02

Σφοδρή σύγκρουση έχει ξεσπάσει στην εγχώρια πολιτική σκηνή, εν μέσω μάλιστα άτυπης προεκλογικής περιόδου, με φόντο τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συμμετοχή, γεγονός που εγείρει ποικίλα σενάρια για το πως θα παιχτεί το πόκερ τώρα στα Σκόπια.

Είναι εμφανές, εξάλλου, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις επόμενες κινήσεις κι αποφάσεις του Ζόραν Ζάεφ, τη στιγμή που η ίδια ανακατεύει την εκλογική τράπουλα.

«Αδειάζοντας» τον Πάνο Καμμένο για το plan B ως προς το «μέτωπο» του Σκοπιανού, το Μέγαρο Μαξίμου διατυμπανίζει για ακόμη μία φορά την προσήλωση της κυβέρνησης στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταφεύγοντας και πάλι σε επικοινωνιακούς ελιγμούς, αφού παρά τον «πάγο» του πρωθυπουργού στον ΥΠΕΘΑ, ωστόσο οι δύο άνδρες δεν παρεκκλίνουν από το γνωστό αφήγημα «μαζί μέχρι...βλέπουμε».

Η επισήμανση από την Ηρώδου Αττικού γίνεται, στον απόηχο των δηλώσεων του μικρού κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, «πανηγύρισε», προβλέποντας ότι η Βουλή της ΠΓΔΜ δεν θα εγκρίνει την εφαρμογή της Συμφωνίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών», επισημαίνουν την Τετάρτη κυβερνητικές πηγές.

Όπως τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, η κυβέρνηση «σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την αντιπαράθεση, πηγαίνοντας στη Βουλή το κυβερνητικό αλαλούμ, που επικρατεί σχετικά με το φλέγον ζήτημα της επικύρωσης της Συμφωνίας. Με τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο να κρατούν διαφορετική στάση σχετικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και στις μετέπειτα εξελίξεις στη γειτονική χώρα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για τη «διγλωσσία» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διερωτώμενος, «ποιός τελικά ασκεί την εξωτερική πολιτική στη χώρα;».

Πιο συγκεκριμένα, με επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο ο Γιώργος Κουμουτσάκος διερωτάται ποιος τελικά ασκεί την εξωτερική πολιτική στη χώρα. Όπως αναφέρει το στέλεχος της ΝΔ, από την Ουάσιγκτον, ο υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις που αποτυπώνουν μια δική του, διαφορετική και παράλληλη πρόταση εξωτερικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στην κατάθεση «εναλλακτικού σχεδίου για τη συμφωνία των Πρεσπών» καθώς και για «αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια με σκοπό την αναχαίτιση της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια». «Αυτά, τη στιγμή που κυβερνητικοί παράγοντες διατρανώνουν την πεποίθησή τους ότι η συμφωνία θα περάσει από την ελληνική Βουλή και προετοιμάζεται η επίσημη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα», υπογραμμίζει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ.

Κατόπιν τούτων, στην γραπτή ερώτηση που κατέθεσε, ζητά τέσσερις απαντήσεις από τον Υπουργό Εξωτερικών:

1. «Είναι σε γνώση σας η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών;

2. Αν ναι, από ποιόν διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιόν φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο; Αποτελεί αυτό αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;

3. Εν όψει της ήδη ανακοινωμένης επίσκεψης του κου Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο, πιστεύετε ότι η πρόταση Καμμένου περί «αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια», βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας;

4. Τελικά, ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτικής της χώρας; Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ή εσείς»;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Ερώτηση

Προς: Τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά

Θέμα: Εναλλακτικό Σχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών και αμυντική συμμαχία στα Βαλκάνια για αποτροπή της «ρωσικής διείσδυσης»

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), κατά τη διάρκεια της επίσημης συνάντησης που είχε σήμερα (10.10.2018) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στην Ουάσινγκτον με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, ο κος Καμμένος αφού εξέφρασε την πεποίθηση του πως η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα επικυρωθεί από τη Βουλή της πΓΔΜ, φέρεται να ανακοίνωσε ότι κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, «επιτυγχάνει τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ από την Ουάσινγκτον, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας πρότεινε «αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας».

Υποστήριξε, δε, ότι με αυτόν τον τρόπο «θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

Είναι σε γνώση σας η ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου το οποίο, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, υποκαθιστά τη συμφωνία των Πρεσπών;

Αν ναι, από ποιόν διαμορφώθηκε, ποίου την έγκριση πήρε και σε ποιόν φορέα κατατέθηκε το εν λόγω σχέδιο; Αποτελεί αυτό δημόσια αλλαγή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια και στο θέμα του ονοματολογικού;

Εν όψει της ήδη ανακοινωμένης επίσκεψης του κου Πρωθυπουργού στη Ρωσία τον προσεχή Δεκέμβριο, πιστεύετε ότι η πρόταση Καμμένου περί «αναχαίτισης της ρωσικής διείσδυσης στα Βαλκάνια», βοηθά την προετοιμασία και τους στόχους της εν λόγω επίσκεψης, καθώς και την προοπτική των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας;
Ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτικής της χώρας; Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ή εσείς;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κουμουτσάκος Γεώργιος

Αν σου άρεσε κάνε