ΝΔ: «Στριμωγμένος» ο Καμμένος, θα αντέξει μέχρι το Μάιο;

ΝΔ: «Στριμωγμένος» ο Καμμένος, θα αντέξει μέχρι το Μάιο;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:59 Δημιουργία 11/10/18, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ως δείγμα «πολιτικής σχιζοφρένειας» που πλήττει ευθέως την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, χαρακτηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ τη συνεχιζόμενη διγλωσσία κορυφαίων μελών της κυβέρνησης ως προς το Σκοπιανό.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η πρόταση που κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στον Αμερικανό ομόλογό του για τη δημιουργία μίας «αμυντικής ομπρέλας» στα Βαλκάνια, με τη συμμετοχή και των Σκοπίων.

Για τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον οποίο «άδειασε» κατόπιν το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό αποτελεί το «Plan Β», καθώς όπως ο ίδιος είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα κυρωθεί από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Η κίνηση αυτή του κ. Καμμένου προκάλεσε πολλά και ποικίλα ερωτήματα, τα οποία έθεσε δημόσια για λογαριασμό της ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος, αλλά ως προς την ουσία στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφεραν ότι και αυτή η επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ πιστοποιεί το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη - πολιτικά - θέση.

Τα ίδια πρόσωπα σημείωναν ότι πολύ δύσκολα ο κ. Καμμένος θα αντέξει μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, ενώ -συμπλήρωναν – ότι εάν ο Ζόραν Ζάεφ βρει τις ψήφους που του λείπουν και «περάσει» τις συνταγματικές αλλαγές που θέλει, τότε και οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα είναι ραγδαίες, καθώς οι εκλογές θα έρθουν πολύ νωρίτερα.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε όλους τους τόνους έχει επισημάνει ότι οι εκλογές μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή, συναντήθηκε χθες με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ στην Αθήνα. Ο ίδιος επανέλαβε την κατηγορηματική του θέση ότι ούτε τώρα ούτε αύριο, ως πρωθυπουργός θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι «καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε σκεφτεί να εκχωρήσει στη γειτονική χώρα «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνέδεσε ακόμη την κατάσταση που επικρατεί στην κυβέρνηση με το οικονομικό κλίμα. Τόνισε, μιλώντας στους ξένους διπλωμάτες, ότι η χώρα εξακολουθεί να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, γεγονός που -όπως είπε - αποδεικνύει την αποτυχία του τρίτου μνημονίου, το οποίο υπέγραψαν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος.

Αναφερόμενος στο δικό του σχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Η συνάντηση αυτή του προέδρου της ΝΔ έγινε στο πλαίσιο της ενημέρωσης και των ξένων παραγόντων για το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του. Είναι σαφές ότι την επομένη των εκλογών, το μείγμα πολιτικής θα αλλάξει ειδικά στην οικονομία και ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να αιφνιδιάσει κανέναν σε ό,τι αφορά τις επιλογές που θα κάνει.

Αν σου άρεσε κάνε