Το Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Στάινμαϊερ

Το Σκοπιανό στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Στάινμαϊερ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:07 Δημιουργία 11/10/18, 14:33

Το ζήτημα του Σκοπιανού βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι δύο τόνισαν τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και υπογράμμισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης της πΓΔΜ να προχωρήσει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, καθώς αυτή αποτελεί απαράβατο όρο για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γερμανός πρόεδρος αντάλλαξαν σκέψεις για την πορεία της Ευρώπης και τις προκλήσεις, τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει απέναντι στην απειλή του ακροδεξιού λαϊκισμού, που αποτελεί απειλή για την ίδια τη συνοχή της.

Επίσης, συζήτησαν για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές που ανοίγονται, πλέον, μετά και την καθαρή έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας έθεσε στον επικεφαλής του γερμανικού κράτους και το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, «με τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Σταϊνμάιερ υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι γνωρίζει καλά «ποιος είναι ο δύσκολος και επώδυνος δρόμος τον οποίο ακολουθήσατε με τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εσείς πραγματοποιήσατε και δρομολογήσατε» όπως είπε και συνέχισε λέγοντας «ξέρω επίσης πολύ καλά, γνωρίζω, πόσο δύσκολο ήταν γι εσάς προσωπικά για την πολιτική ευθύνη την οποία είχατε αναλάβει στην Ελλάδα και πόσο δύσκολο ήταν και για τους ανθρώπους. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω τον σεβασμό απέναντι σε εσάς αλλά και απέναντι στους ανθρώπους και για το τίμημα το οποίο πλήρωσαν στο πλαίσιο αυτό των μεταρρυθμίσεων».

Στη συνέχεια ο Γερμανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό είπε: « Ακριβώς επειδή είχαμε συζητήσει όλα αυτά τα ζητήματα κατά το παρελθόν βρίσκομαι εδώ γιατί επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση μου αλλά και το σεβασμό απέναντι σας γιατί εσείς, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες πήρατε το τιμόνι, οδηγήσατε τη χώρα επαναφέροντας την σε σωστή τροχιά ώστε να καταλήξετε εδώ και να αφήσετε πίσω σας τα μνημόνια. Αλλά όχι μόνο να εκφράσω το σεβασμό απέναντι σε σας κ. πρωθυπουργέ αλλά και απέναντι σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό γιατί, παρά τις τεράστιες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, είμαι της άποψης, ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν πάντα υπέρ της Ευρώπης. Ήταν πάντα φιλοευρωπαϊκή».

ναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ο Γερμανός Πρόεδρος σημείωσε ότι «ήρθα εδώ για να εκφράσω και το σεβασμό μου για την ιδιαίτερα θαρραλέα προσπάθεια την οποία καταβάλατε να υπάρξει συνεννόηση με την ΠΓΔΜ το οποίο δεν ήταν μόνο μία εξαιρετικά θαρραλέα κίνηση από την πλευρά σας και λυπάμαι ακόμη περισσότερο γιατί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν έχει δοθεί μία τελική λύση. Η μεγάλη πλειοψηφία εκείνων που πήγαν να ψηφίσουν ήταν φυσικά υπέρ της συμφωνίας αυτής και τη στήριξαν ωστόσο δεν ήταν αρκετή αυτή η πλειοψηφία. Ελπίζω, λοιπόν, ότι οι μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί να μην ήταν μάταιες».

Τέλος, αναφερόμενος στον μέλλον της Ευρώπης, ο Γερμανός Πρόεδρος είπε: «Συμφωνώ με τις ανησυχίες τις οποίες εκφράσατε, με τον τρόπο με τον οποίο περιγράψατε την Ευρώπη σήμερα. Εγώ θα είμαι στο πλευρό σας και νομίζω ότι από κοινού θα πρέπει να κάνουμε εδώ κάποια βήματα. Καταλαβαίνω τη δική σας ανησυχία και θα είναι μεγάλη η αναγκαιότητα να κάνουμε βήματα ούτως σώστε να πείσουμε τους ανθρώπους και τους λαούς ότι υπάρχει δυνατότητα να βγουν από την κρίση υπάρχουν βήματα τα οποία μπορούν να κάνουν και τα οποία θα τα κάνουμε μαζί. Η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μας δεν θα έπρεπε επ ουδενί να είναι η επιβεβαίωση των λαϊκιστικών και των ακραίων φωνών. Και ασφαλώς θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την εκπόνηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες συζήτησα επί μακρόν με πρωθυπουργούς και υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών και ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών και είμαστε της άποψης ότι δεν μπορούν αυτά να γίνουν χωρίς την αναγνώριση της αλληλεγγύης η οποία είναι αναγκαία. Είμαστε στο πλευρό σας και είμαστε νομίζω ίδιας άποψης όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Υπήρξε μία δύσκολη περίοδος οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και μέτρων που ελήφθησαν και δικαίως θεωρώ ότι αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή. Δηλαδή, βρισκόμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο των ελληνογερμανικών σχέσεων. Αναφερθήκατε στο παρελθόν και για αυτό πρέπει να σας πω ότι ξεκίνησα την επίσημη επίσκεψή μου σήμερα το πρωί με πρώτο σταθμό μου, σεβόμενος τη μνήμη των πεσόντων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι. Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο οποίο έγιναν φρικαλέα εγκλήματα. Αυτό που κάνουμε είναι να τιμήσουμε αυτούς τους νεκρούς αλλά και κυρίως και πάνω από όλα να ζητήσουμε συγνώμη».

Αν σου άρεσε κάνε