Από... «σύντροφος» - «πρόβλημα» ο Πάνος Καμμένος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από... «σύντροφος» - «πρόβλημα» ο Πάνος Καμμένος για τον ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:25 Δημιουργία 11/10/18, 15:20
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη «σκιά» του Σκοπιανού.

Βέβαια, η «διγλωσσία» ως προς το κορυφαίο αυτό εθνικό θέμα δεν αποτελεί νέα είδηση, είναι γνωστή από τη στιγμή της έναρξης των διαβουλεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Το κλίμα τώρα, ωστόσο, φαίνεται πιο βαρύ, καθώς μετά τα απανωτά επικοινωνιακά παραληρήματα του Πάνου Καμμένου, τα περί «Plan B» φαίνεται πως ξεχείλισαν το ποτήρι, με το Μέγαρο Μαξίμου να αντιδρά, ενώ τις τελευταίες ώρες παρατηρείται ένα γενικότερο σφυροκόπημα κατά του ΥΠΕΘΑ από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, από «σύντροφος», ο μικρός κυβερνητικός εταίρος έχει γίνει «ενοχλητικός», όπως τον χαρακτήρισε ο Γιώργος Κυρίτσης. Όλα αυτά εν μέσω μίας άτυπης μεν παρατεταμένης δε προεκλογικής περιόδου, κατά την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την επίθεση για όλη την «καυτή» ατζέντα.

Ενδεικτική της έντασης ως προς το πρόσωπο του προέδρου των ΑΝΕΛ είναι η προτροπή του Νίκου Παππά στον ΥΠΕΘΑ να «μιλάει μετρημένα».

Κατά τη συνάντηση των κκ. Κοτζιά και Παππά την Πέμπτη τα «καρφιά» κατά του κ. Καμμένου, έκλεψαν την παράσταση.

Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, ο υπουργός Εξωτερικών, χωρίς καν να ερωτηθεί, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση: «Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει».

Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς σιγοντάρισε, τονίζοντας: «Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον Υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».

«Ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στον «News24/7».

«Είναι κάποιες ενέργειες -συνέχισε- που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο».

«Είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να το θέσει ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου. Η εξωτερική πολιτική είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργειες αυτές», δήλωσε στο μεταξύ ο Γιώργος Κυρίτσης.

Αναφερόμενος στην πρόταση δημιουργίας αμερικανικών βάσεων σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης, ούτε συμφωνει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, άρα δεν υπάρχει περίπτωση από την παρούσα κυβέρνηση να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί μια μια λογική στη βάση της οποίας η Ελλάδα να γίνει ορμητήριο των ΗΠΑ για τις επιδιώξεις τους στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Σίγουρα δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση» είπε σε άλλο σημεί της συνέντευξή τους στο RealFM αν και πρόσθεσε ότι «δεν είναι περίεργο, δείτε Γερμανία με Μέρκελ και Ζέεχοφερ και Αγγλία με την Μέι και τον Τζόσον, απλά είναι ενοχλητικό».

«Δεν αλλάζει ουσιωδώς η πολιτική που ασκείται. Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να φτάσει στη συνταγματική προθεσμία για να υλοποιήσει κομμάτια του προγράμματός της, ο δεύτερος στόχος είναι να φτάσουν στη δικαιοσύνη μια σειρά από σκάνδαλα. Υποθέτω ότι ο κ. Καμμένος δεν αφίσταται του στόχου αυτού».

Αν σου άρεσε κάνε