«Αντάρτικο» στους ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό - Υπέρ ο Κουίκ

«Αντάρτικο» στους ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό - Υπέρ ο Κουίκ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:31 Δημιουργία 11/10/18, 16:25

Διαστάσεις φέρνουν στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ οι εξελίξεις γύρω από το Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς μετά από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και ο Τέρενς Κουίκ «έδειξε» σε υπερψήφιση της συμφωνίας όταν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή.

Μιλώντας στο κομματικό ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο», ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στη διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ χωρίς επίλυση του ονοματολογικού.

Στο ερώτημα συγκεκριμένα αν συμφωνεί με τις δηλώσεις Καμμένου, ο κ. Κουίκ έδωσε την εξής απάντηση: «Κατ' αρχήν το ΥΠΕΞ μέσω του αναπληρωτή υπουργού του, κ. Κατρούγκαλου, έδωσε την απάντηση που έδωσε, και νομίζω ότι εκεί μπορώ να το σταματήσω». Δεν απέκλεισε πάντως, όπως είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, να ζητήθηκε η άποψη του κ. Καμμένου ως κυβερνητικού εταίρου: «Σίγουρα στις ΗΠΑ γνωρίζουν πεντακάθαρα ποιες είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, απλά μπορεί να ήθελαν να μάθουν και ως εταίρου ποιες είναι οι δικές του οι απόψεις. Άρα ας κρατήσουμε και αυτό ως μια παράμετρο των όσων βγήκαν προς τα έξω».

Εν συνεχεία, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι είναι «σαφές από την ελληνική πλευρά», το γεγονός ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος σε ο,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας -θέλω να το λέω όλο για να ξέρουνε όλοι ότι επί 25 χρόνια έχουμε την λέξη Μακεδονία μέσα σε αυτήν την ενδιάμεση Συμφωνία του ΟΗΕ-, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος σε ο,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας με ΝΑΤΟ και με Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως με ΝΑΤΟ, εάν δεν επιλυθεί το ονοματολογικό ζήτημα».

Παράλληλα ο κ. Κουίκ παρέπεμψε στη συμφωνία των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου ότι δεν αγγίζουν το θέμα ως τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ έδωσε και προσωπική διάσταση στο θέμα του ονοματολογικού θυμίζοντας ότι ως δημοσιογράφος την περίοδο 1992-3 «ήμουν από εκείνους τους δημοσιογράφους (...) που υποστήριζαν τη λύση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για τη σύνθετη ονομασία και ήμουν απέναντι στις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά».

Κλείνοντας ρωτήθηκε και για τη δήλωση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρου Τοσουνίδη, που άφησε ανοιχτό να καταψηφιστεί η παρούσα κυβέρνηση, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόταν για το όνομα της γειτονικής χώρας. «Κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί στα όργανα του κινήματος. Δεν έχω ακούσει προσωπικά τον κ. Καμμένο να το λέει και επαναλαμβάνω ότι για "γλυκά ματάκια στη Νέα Δημοκρατία, δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν". Και τον ουρανό με άστρα να μου φέρουν από τη ΝΔ στο πιάτο, ειμαι μακρυά από τέτοιες σκέψεις σκέψεις», ξεκαθάρισε ο Τέρενς Κουίκ.

Αν σου άρεσε κάνε