ΝΔ: «Τρίζουν» οι καρέκλες των Τσίπρα-Καμμένου

ΝΔ: «Τρίζουν» οι καρέκλες των Τσίπρα-Καμμένου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:33 Δημιουργία 12/10/18, 08:23
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα «βλέπει» η ΝΔ, μετά τη δημόσια αντιπαράθεση που ξέσπασε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στον απόηχο των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου επί του ζητήματος του Σκοπιανού στις ΗΠΑ, με το περιβόητο «Plan B» να γίνεται το επίκεντρο του σφυροκοπήματος από σχεδόν όλο τον ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζαεφ να έχει βρει τις απαιτούμενες ψήφους για τις συνταγματικές αλλαγές και κατά συνέπεια, να καλείται ο Αλέξης Τσίπρας να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Κοινοβούλιο, οδηγούν πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα παραμείνει στη θέση της μέχρι την άνοιξη.

Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη επεσήμαναν χθες ότι στις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έλειπαν οι λόγοι που οδήγησαν στη συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, ενώ και στο ίδιο το κόμμα του κ. Καμμένου υπάρχουν πλέον ανοιχτές διαφωνίες για την επιλογή του προέδρου να προτείνει στους Αμερικανούς «Plan B» για το Σκοπιανό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει θέσει το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα, στηλίτευσε την εικόνα της κυβέρνησης να εμφανίζεται με «δυο γραμμές» σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Τόνισε ότι η κυβέρνηση θυμίζει «παρακμιακό θίασο» και κατηγόρησε τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα παραμείνουν για λίγο ακόμη στην εξουσία. «Στο μεταξύ όμως η χώρα μας χάνει δύναμη, σοβαρότητα και αξιοπιστία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θεωρεί ότι αυτή την φορά η ενδοκυβερνητική ένταση είναι τεχνητή. Εκτιμά ότι ο κ. Καμμένος πιέζεται δημοσκοπικά και αναζητά τρόπους διαφοροποίησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συζητά με τον πρωθυπουργό, επιλέγει την τακτική του αιφνιδιασμού κάτι που -προφανώς - εξοργίζει τον κ. Τσίπρα, όπως φάνηκε και από το χθεσινά πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου.

Στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε, μάλιστα, ότι εάν η σκοπιανή κυβέρνηση περάσει τις συνταγματικές αλλαγές, τότε η συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Εκεί, θα πρέπει όλοι να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις, συμπλήρωνε το ίδιο πρόσωπο.

Για τη ΝΔ δίλλημα δεν υπάρχει, καθώς η στρατηγική της είναι ξεκάθαρη: δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε τώρα ούτε μετά τις εκλογές τη Συμφωνία. Σε επίπεδο τακτικών κινήσεων, το «χαρτί» της κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας (από τις 16 Δεκεμβρίου μπορεί να την καταθέσει, καθώς εκπνέει η συνταγματική προθεσμία των έξι μηνών από την τελευταία φορά που κατάθεσε τέτοια πρόταση ) παραμένει στο «τραπέζι», όπως επίσης και το αίτημα για άμεση προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία.

Αν σου άρεσε κάνε