Αποκαλυπτήρια στη Βουλή για τη ζημιογόνο EDS που εξαγόρασε η ΔΕΗ

Αποκαλυπτήρια στη Βουλή για τη ζημιογόνο EDS που εξαγόρασε η ΔΕΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:53 Δημιουργία 12/10/18, 12:49

Αποκαλυπτήρια έγιναν για την «καυτή» υπόθεση της εξαγοράς της ζημιογόνου EDS των Σκοπίων από τη ΔΕΗ στη Βουλή την Παρασκευή, όταν πήρε το λόγο ο Γιάννης Μανιάτης, «καρφώνοντας» τον Γιώργο Σταθάκη για τις στενές του σχέσεις με το πρόσωπο, που εισηγήθηκε το παραπάνω deal.

Σε αυτό το σημείο μύρισε «μπαρούτι», με τον κ. Μανιάτη να αποκαλύπτει ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία, όπου διευθύνων σύμβουλος είναι ο άλλοτε πρόεδρος της ΕΒΖ το 2016, επί ηγεσίας Σταθάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Μετά τη θεατρική παράσταση στη Ουάσιγκτον και τα μεγάλα σκάνδαλα, το προσφυγικό και την ΕΡΤ, άλλο ένα μεγάλο θέμα είναι η εξαγορά της EDS για 4,8 εκατ. ευρώ, η οποία παρουσίασε ζημιές 5,5 εκατ. το 2017, έχει δάνεια 25,9 εκατ. ευρώ και ανήκε στον αντιπρόεδρο των Σκοπίων», είπε ο κ. Μανιάτης και συνέχισε: «Γιατί η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την εξαγορά; Διότι την εισήγηση για εξαγορά την έκανε η θυγατρική ΔΕΗ Αλβανίας. Ποιος είναι εκεί διευθύνων Σύμβουλος; Ο Γιώργος Λάντζας. Είναι άνθρωπος που εσείς ως υπ. Ανάπτυξης το 2016, τοποθετήσατε στο ΔΣ της ΕΒΖ, άνθρωπος δικός σας, της κυβέρνησης».

Ο ίδιος, μάλιστα, έθεσε και μια σειρά ερωτημάτων, όπως πότε έφυγαν τα λεφτά, πού πήγαν, αν τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ ήξεραν την αλήθεια ή εξαπατήθηκαν, αν ήξεραν ότι η εταιρεία ήταν ιδιοκτησίας του αντιπροέδρου του Ζόραν Ζάεφ, γιατί ο κ. Χουλιαράκης κάνει μπαλάκι το θέμα στον κ. Σταθάκη και αρνείται να απαντήσει, γιατί η απόφαση για την εξαγορά ελήφθη τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά η ολοκλήρωση των ελέγχων έγινε δύο μήνες αργότερα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης απέφυγε να απαντήσει στα παραπάνω «καυτά» ερωτήματα, τονίζοντας για συναλλαγές κάτω των 20 εκατ. ευρώ, που κάνει η ΔΕΗ, δεν χρειάζεται καν γνωστοποίηση. «Συνεπώς τηρώ επακριβώς το νόμο, πρόκειται για μια μικρής εμβέλειας συναλλαγή».

Τέλος, ο υπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τι εντυπώσεις για τις επίμαχες αποκαλύψεις, εξαπολύοντας επίθεση κατά της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας πως «βρίσκονται σε απόγνωση». Τόνισε δε πως απορεί, γιατί επαναφέρουν ένα θέμα, που είναι τόσο κρυστάλλινο και πεντακάθαρο, αφού για τα διαδικαστικά έχουν τηρηθεί όλα τα προβλεπόμενα.

Αν σου άρεσε κάνε