Ακυβέρνητο καράβι η Ελλάδα, σε κίνδυνο η οικονομία!

Ακυβέρνητο καράβι η Ελλάδα, σε κίνδυνο η οικονομία!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:50 Δημιουργία 15/10/18, 07:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ακυβέρνητο καράβι θυμίζει η Ελλάδα, τη στιγμή που η «ρωγμή» στο «γάμο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοένα και βαθαίνει, εν μέσω μίας άτυπης, αλλά παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Οι ενδοκυβερνητικές «έριδες», οι οποίες σημειώνονται σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως άλλωστε δείχνουν και οι πρόσφατες ισχυρές αναταραχές στα διεθνή ταμπλό, γεννούν το εξής ερώτημα: γιατί οι αγορές, που είναι και ο αυστηρότερος κριτής, να εμπιστευτούν μία κυβέρνηση σε κρίση, η οποία μάλιστα επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το τραπεζικό κραχ στη Λεωφόρο Αθηνών, ρίχνει τα «βέλη» της κατά του Κεντρικού Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, πετώντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στους πολιτικούς αντιπάλους, δηλαδή στη ΝΔ, και φέρνοντας στο προσκήνιο σενάρια περί «κερδοσκόπων».

Σε ένα τεταμένο ευρωπαϊκό κλίμα, εν μέσω ιταλικής κρίσης, η τόσο μικρή και εύθραυστη ελληνική οικονομία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές λόγω της ανεπάρκεια της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής, την οποία είχε εισηγηθεί ο κ. Στουρνάρας, αποδεικνύεται ότι θα ήταν σοφότερη σε σχέση με τη λεγόμενη «καθαρή έξοδο», στην οποία επέμενε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το πρόβλημα είναι ότι στην Ηρώδου Αττικού. παρά το γεγονός πως τα απανωτά sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώνουν τους λάθους χειρισμούς ως προς το μεταμνημονιακό πλαίσιο, εντούτοις δεν κάνουν την αυτοκριτική τους, δεν αντιλαμβάνονται ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών δεν οφείλεται στους… κακούς, αλλά στις δικές τους παραλείψεις, όπως εξάλλου προκύπτει και από την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (και όχι τωνιΙσπανικών, πορτογαλικών ή κυπριακών), όταν υπάρχει αναταραχή είτε στην Τουρκία ή στην Ιταλία.

Την ίδια ώρα δε, έντονη ανησυχία επικρατεί για τις εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ ενισχύεται ο φόβος περί «ντόμινο», με επιπτώσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και στην εγχώρια αγορά ομολόγων.

Αρκεί να επισημανθεί ότι οι αγορές αποτιμούν το ελληνικό ρίσκο σχεδόν διπλάσιο από το ιταλικό και σχεδόν τριπλάσιο από το πορτογαλικό, όπως αυτό καταγράφεται στο sread των ελληνικών ομολόγων.

Οι δανειστές είχαν προειδοποιήσει: οι αγορές είναι πιο σκληρός κριτής. Παρακολουθούν πολύ στενά την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζουν το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσουν ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι ή αποκλείουν εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010.

Και όλα αυτά ενώ τα σύννεφα πάνω από την Ιταλία γίνονται όλο και πιο… μαύρα, απειλώντας και την ελληνική οικονομία.

Οι ξένοι «παίκτες» εκτιμούν ότι ο βασικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία είναι σήμερα η μακρά προεκλογική περίοδος, που όχι μόνο αποτελεί «τροχοπέδη» για νέες επενδύσεις, αλλά και αφορμή για αποεπένδυση από τα ελληνικά assets.

Έτσι, οι ξένοι επενδυτές τιμολογούν ακριβά τον ελληνικό κίνδυνο, κρατώντας τα επιτόκια δανεισμού σε υψηλά επίπεδα, αποκλείοντας κάθε σκέψη για έξοδο στις αγορές.

Όπως επιβεβαιώνουν τα υψηλά και ευμετάβλητα επιτόκια και οι μεγάλες επιτοκιακές διαφορές (spreads), η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ασφαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Προϋποθέσεις, όπως η κυβερνητική σοβαρότητα και η εμπιστοσύνη, η υλοποίηση ενός συνεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, η έγκαιρη και πιο γενναία ρύθμιση του δημοσίου χρέους, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν από τη σημερινή κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αδιαφορεί για την έξοδο της χώρας μας στις αγορές, αφού, όπως ο ίδιος ανέφερε στη ΔΕΘ, «δεν μας απασχολεί και τόσο πολύ', αφού 'κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή»'. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως παραβλέπει ότι η χρήση του ταμειακού αποθέματος θα στείλει ιδιαίτερα ανησυχητικό μήνυμα στις αγορές, αυξάνοντας τα ήδη υψηλά επιτόκια και το κόστος δανεισμού επιχειρήσεων και τραπεζών.

Αν σου άρεσε κάνε