ΝΔ: «Συνταγματική εκτροπή», αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν, αλλά στηρίξουν την κυβέρνηση

ΝΔ: «Συνταγματική εκτροπή», αν οι ΑΝΕΛ δεν ψηφίσουν, αλλά στηρίξουν την κυβέρνηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:32 Δημιουργία 17/10/18, 08:25
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Για κυβέρνηση σε αποσύνθεση κάνει λόγο η ΝΔ, σχολιάζοντας το παρασκήνιο από το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκε νέο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στους κκ. Κοτζιά και Καμμένο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν αποκλείει η κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού να σημειωθεί νωρίτερα από τον ερχόμενο Μάιο, που -όπως φαίνεται - έχει θέσει ως ορόσημο ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συζήτηση που είχε χθες με τους στενούς του συνεργάτες, ο ίδιος φέρεται να επεσήμανε ότι η αγωνία του κ. Καμμένου για πολιτική επιβίωση μετά τις επόμενες εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε επιτάχυνση των εξελίξεων. Επίσης, στην Πειραιώς δεν παραλείπουν το γεγονός πως ο Ζόραν Ζάεφ επιδιώκει να βρει τις ψήφους και να προχωρήσει άμεσα στις συνταγματικές αλλαγές, που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε μια τέτοια περίπτωση και πάλι οι εξελίξεις θα «τρέξουν», αφού ο πρωθυπουργός θα κληθεί να επικυρώσει άμεσα την Συμφωνία . Για την αξιωματική αντιπολίτευση η επιλογή , οι ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν τη Συμφωνία , αλλά να στηρίξουν την κυβέρνηση σε μια ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας, αποτελεί συνταγματική εκτροπή και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί, εάν και εφόσον συμβεί. Στην Πειραιώς θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη βρει τις ψήφους για να «περάσει» τη Συμφωνία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εάν ο κ. Καμμένος τηρήσει τα όσα σήμερα λέει και δεν ψηφίσει, τότε την επομένη της έγκρισης θα πρέπει να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Τις θέσεις αυτές ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να τις αναπτύξει και στις κατ’ιδίαν επαφές, που ο ίδιος θα έχει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, στη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει και το θέμα των απειλών που εκτόξευσε πρόσφατα ο Παύλος Πολάκης, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν αντέδρασε, αλλά ούτε καν διόρθωσε τον υφυπουργό του.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πολώσει το κλίμα, μέσω της επιστροφής στη σκανδαλολογία, συνεπώς θέλουν να προλάβουν μια τέτοια κατάσταση, η οποία - όπως πιστεύουν τα στελέχη της ΝΔ- θα βλάψει όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την εικόνα της χώρας συνολικά.

Τέλος, στις επαφές που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες, θα επιμείνει ότι η περικοπή των συντάξεων είναι ένα αχρείαστο μέτρο και θα δώσει έμφαση στη δίκη του πολιτική, η οποία στηρίζεται στην ενδυνάμωση του ασφαλιστικού μέσω της τόνωσης της πλήρους απασχόλησης και της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας.

Αν σου άρεσε κάνε