Απρόβλεπτη η συνέχεια της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Απρόβλεπτη η συνέχεια της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:24 Δημιουργία 18/10/18, 07:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Απρόβλεπτη, όπως όλα δείχνουν, είναι η συνέχεια της σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι ραγδαίες εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί, στον απόηχο της διπλής κυβερνητικής «γραμμής» όσον αφορά το κορυφαίο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, δείχνουν πως η βιωσιμότητα του πολιτικού «γάμου» των κκ. Τσίπρα και Καμμένου είναι «μετέωρη».

Και πώς να μην είναι; Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε το «στρατόπεδο» του υπουργού Εθνικής Άμυνας έναντι του Νίκου Κοτζιά, σίγουρα δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης. Ανατρέχοντας στις τελευταίες αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα, είναι ευκολονόητη η πολιτική των παλινωδιών, που ο ίδιος ακολουθεί, όπως ολοφάνερο είναι ότι επιδίδεται σε απανωτά επικοινωνιακά «σόου», για να καλύψει την κρίση… στο Μέγαρο Μαξίμου, αφού δείχνει πλέον ανήμπορος να «μαζέψει» τους υπουργούς του, έναν εκ των οποίων έχει απόλυτα ανάγκη, για να παραμείνει στο «τιμόνι» της διακυβέρνησης της χώρας.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, το ότι οι δύο συγκυβερνήτες κατέληξαν κατά το μυστικό τους ραντεβού στη ΛΑΕΔ το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας ότι «τα συμφωνημένα ισχύουν», δεν σημαίνει ότι αυτά δεν μπορούν να αλλάξουν. Ισχύουν, όσο εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του καθένα. Πρόκειται για σχέση πολιτικής εξάρτησης. Το ότι το κριτήριο είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή στην κεφαλή της εξουσίας, είναι πασιφανές, όταν ακούς τον πρωθυπουργό της χώρας να καταδικάζει τη «διγλωσσία», αλλά να διώχνει τον κ. Κοτζιά, με τον οποίο μιλούσε την ίδια γλώσσα.

Το κλίμα στην Ηρώδου Αττικού είναι τεταμένο, όπως και στην Κουμουνδούρου. Αυτό σαφώς δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για το ζητούμενο του κ. Τσίπρα, να μην «πέσει» από την πρωθυπουργική καρέκλα μέχρι το τέλος της θητείας του. Ακόμη και ο Μάιος, που μέχρι πρότινος θεωρείτο ως μήνας «κλειδί» για το άνοιγμα της κάλπης, φαντάζει μακρινός για τη συγκυβέρνηση, τη στιγμή που ο «τυφώνας Πάνος» έχει σηκώσει «θύελλες» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και στους ΑΝΕΛ οι «γκρίνιες» δεν πάνε πίσω, ενώ μόλις προχθές κατά το επεισοδιακό Υπουργικό Συμβούλιο η κυρία Κουντουρά άνοιξε «παράθυρο» στην ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεπώς, οι πιέσεις των βουλευτών και των δύο κυβερνώντων κομμάτων προς τους προέδρους τους είναι ισχυρές, ενώ όλα «παίζονται», όσο το τοπίο στην ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει ως προς το ερώτημα «συνταγματική αλλαγή ή εκλογές;».

Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα μεταφέρεται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδα και στη συνεργασία του με την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, στην οποία ανήκει ο κ. Κοτζιάς, αλλά και δύο ακόμα βουλευτές, ο Νίκος Τόσκας και η Γεωργία Γεννιά. Αξίζει δε να σημειωθεί πως λίγο πριν την ανακοίνωση της παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τον Πάνο Σκουρλέτη. Ενδεικτική κίνηση της εν βρασμώ κατάστασης, που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση χάνει το... «τρένο». Ο πρωθυπουργός το βλέπει να φεύγει, οπότε στην κρίση με τον κ. Κοτζιά - ο οποίος παραιτήθηκε δηλώνοντας έντονη δυσφορία με την ουδέτερη στάση του κ. Τσίπρα απέναντι στις βαρύτατες αιχμές, που εξαπέλυσε εναντίον του ο ΥΠΕΘΑ - επέλεξε τον κ. Καμμένο, ο οποίος «καρφώνει» τα... «γνωστά κέντρα», που διαρρέουν «ψεύδη», όπως ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα.

Στην πραγματικότητα, οι εξελίξεις έχουν προλάβει τον πρωθυπουργό, γι’ αυτό τόσο ο ίδιος όσο και το Μαξίμου βρίσκονται σε σύγχυση, καθώς πέραν των άλλων διέρρευσαν και οι διάλογοι «φωτιά» στο Υπουργικό, οι οποίοι αποδεικνύουν πως η παραίτηση Κοτζιά οφείλεται ξεκάθαρα σε επιλογή του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος ενδεχομένως και να μην περίμενε την αντίδραση του κ. Κοτζιά τόσο γρήγορη, ωστόσο την είχε προεξοφλήσει.

Ο πανικός είναι έκδηλος. Αρχικά, ο κ. Τσίπρας αστειεύεται με τα περί «τυφώνα Καμμένου», όσο ο ΥΠΕΘΑ είναι στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, απαντά από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν υπάρχουν «εναλλακτικά σχέδια» για το Σκοπιανό, εγκαλώντας τον μικρό κυβερνητικό εταίρο. Με την επιστροφή του τελευταίου από το ταξίδι του, το κλίμα αλλάζει. Οι συγκυβερνήτες συναντώνται και ο κ. Καμμένος δηλώνει σε συνέντευξή του πως με τον πρωθυπουργό είναι σε πλήρη αρμονία, παίρνοντας πάνω του το περιβόητο «Plan B». Ακολουθεί το Υπουργικό και η έκκληση του κ. Τσίπρα στους υπουργούς του να δεσμευτούν πως δεν θα «ρίξουν» την κυβέρνηση, δίνοντας «πάτημα» στη ΝΔ, που επαναφέρει το ενδεχόμενο της κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας. Η συνέχεια… γνωστή.

Έτσι, στο «τιμόνι» του ΥΠΕΞ θα βρίσκεται από εδώ και στο εξής ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα προσωπικής δέσμευσης όσον αφορά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Αποφάσισα να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών. Δίνοντας μήνυμα ότι η επιλογή μου είναι επιλογή, που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών, που αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ανακοινώνοντας ότι αναλαμβάνει τα ηνία του ΥΠΕΞ, έδωσε ένα ακόμη «σόου», στέλνοντας μήνυμα στο εσωτερικό, εν μέσω κυβερνητικού χάους, ότι δεν θα επιτρέψει καμία διγλωσσία, αφήνοντας έτσι αιχμές κατά του κ. Καμμένου.

«Η απόφαση να αποδεκτώ την παραίτηση Κοτζιά και να αναλάβω εγώ το ΥΠΕΞ το επόμενο διάστημα, ήταν απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία από κανέναν, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική συμφωνία. Δεν θα αφήσω κανέναν να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας και την έξοδο από την κρίση», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θέλω να στείλω μήνυμα και στους γείτονές μας που έχουν αυτές τις μέρες διαδικασίες. Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα. Δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε κανένα σχηματισμό με συνταγματικό όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε