Κλίμα πόλωσης στη Βουλή με πρωτοφανές «κατηγορώ» Τσακαλώτου κατά ΝΔ

Κλίμα πόλωσης στη Βουλή με πρωτοφανές «κατηγορώ» Τσακαλώτου κατά ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:53 Δημιουργία 18/10/18, 14:59

Ενδεικτικές του κλίματος μίας άγριας πολιτικής πόλωσης, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, εν μέσω αφενός κρίσης στο εσωτερικό των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αφετέρου μίας άτυπης, παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, είναι οι πρωτοφανείς εκφράσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου κατά της ΝΔ. Ο ίδιος κινήθηκε στη «γραμμή» ενός ακραίου διχαστικού παραληρήματος, στο πλαίσιο της τακτικής αντιπερισπασμού.

Μιλώντας επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2019 στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, ο ίδιος ξεκίνησε την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την ότι ασκεί πολιτική, «όπως έκανε πάντα η Δεξιά, αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλεί στην χώρα, αρκεί να επιστρέψει στην εξουσία».

Διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις για το πρόσφατο τραπεζικό «κραχ» στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ΝΔ, επισημαίνοντας πως «ποντάρει πάνω στην καταστροφή. «Επί ένα μήνα σπεκουλάρετε για τις τράπεζες. Λέτε μόνο τα γεγονότα που είναι κατά, λέτε μόνο για τις επενδύσεις που δεν γίνονται και όχι για αυτές που γίνονται».

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «είστε το ακραίο λαϊκό δεξιό κόμμα και δεν μπορείτε να ακούσετε καμιά αντίθετη φωνή. Έτσι ήταν πάντα η δεξιά, να πάει στο διάβολο η χώρα για να γίνετε εσείς εξουσία. Αυτό αποδεικνύετε από το 1920 μέχρι τώρα, δεν έχετε αλλάξει καθόλου, δε σας νοιάζει τι είναι σημαντικό για τη χώρα. Ο κόσμος των αστών περιμένει κάτι πολύ περισσότερο από σας».

«Σε όλες τις χώρες καταλαβαίνουν την πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα αυτά δεν μπορεί να τα καταλάβει κανείς αν διαβάζει μόνο τις δικές σας εφημερίδες».

Χατζηδάκης: Εσείς στείλατε τη χώρα στο διάολο

Απαντώντας στον κ. Τσακαλώτο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως «θέλω να θυμίσω στον κ. Τσακαλώτο δύο πράγματα. Τον Αύγουστο του 2015 η δική σας παράταξη είχε χάσει 40 βουλευτές και η χώρα κινδύνευε να πάει στο διάβολο. Η δική μας παράταξη στήριξε το Γ’ Μνημόνιο για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. Και δεύτερον. Τον Δεκέμβριο του 2014, η χώρα ετοιμαζόταν να βγει από το μνημόνιο και να γίνει μια κανονική χώρα. Και η δική σας παράταξη προκάλεσε πρόωρες εκλογές, με αποτέλεσμα όσα ζήσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015».

Αν υιοθετούσα, που δεν το κάνω, την δική σας φρασεολογία, θα έλεγα πως η δική σας παράταξη έστειλε την χώρα στον διάολο. Όμως ας μην αμφισβητούμε ο ένας τον πατριωτισμό του άλλου. Γιατί κρινόμαστε από τους πολίτες στο επίπεδο της αποτελεσματικότητας» κατέληξε ο αντιπρόδρος της ΝΔ

Κόντρα και με Λοβέρδο

Η άγρια κόντρα συνεχίστηκε και με τον βουλευτή της δημοκρατική συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδο με αφορμή τις αναφορές του κ. Τσακαλώτου στο βιβλίο του Γιώργου. Μαυρογορδάτου για τα γεγονότα του 1920 και την κόντρα βενιζελικών και αντιβενιζελικών.

Ο κ. Λοβέρδος φώναξε από το έδρανο του «δεν μας αφορούν αυτά που λέει το βιβλίο, είστε κατάπτυστος» και ο κ.Τσακαλώτος εξερράγη.

«Ποτέ δεν έχετε επιχειρήματα κ. Λοβέρδο. Τα βιβλία είναι για όλους δεν είναι του ΠΑΣΟΚ τα βιβλία, αφήστε τα αυτά τα λαϊκίστικα, είστε και καθηγητής πανεπιστημίου που ντροπιάζεται την πανεπιστημιακή ιδιότητα κάθε μέρα. Πανεπιστημιακός δάσκαλος που λέει δεν είναι για μας αυτό το βιβλίο. Δεν ντρέπεστε; Σε όλο τον κόσμο θεωρούν οτι τα βιβλία είναι για όλους, μόνο στο ΠΑΣΟΚ έχετε αυτή τη νοοτροπία».

Αν σου άρεσε κάνε