Ο Μητσοτάκης «στριμώχνει» τον Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια

Ο Μητσοτάκης «στριμώχνει» τον Τσίπρα για τα μυστικά κονδύλια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:15 Δημιουργία 19/10/18, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πιο σύνθετο, από ένα ενδοκυβερνητικό πρόβλημα, θεωρεί η ΝΔ το ζήτημα της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και ήδη πολλά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγείρουν θέμα έρευνας για τα μυστικά κονδύλια.

Άλλωστε, όπως επισημάνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η σύγκρουση των δύο υπουργών στο εκρηκτικό Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης ξεκίνησε από το ζήτημα αυτό, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να εξαπολύει δριμύ «κατηγορώ» κατά του πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει μιλήσει για «εκβιαζόμενο πρωθυπουργό», άφησε χθες νέους υπαινιγμούς, κάνοντας το εξής σχόλιο: «εφόσον ο κ. Τσίπρας ήταν σε πλήρη αρμονία με τον κ. Κοτζιά στο Σκοπιανό, γιατί ο τελευταίος έφυγε; Θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Τσίπρας». Η ΝΔ σε συνέχεια αυτού του δηκτικού σχολίου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημείωσε τα εξής: «επειδή ο πόνος καρδιάς φαίνεται να έχει προκαλέσει και σύγχυση στον κ. Τσίπρα, να του υπενθυμίσουμε ότι τις καταγγελίες για αδιαφάνεια στο υπουργείο Εξωτερικών τις έκανε ο κ. Καμμένος. Θα πει κάτι γι΄ αυτό ή δεν έχει την άδεια του συνεταίρου του;».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν λήγει εδώ. Θα κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή (εκτός από αυτή που έχουν ήδη καταθέσει βουλευτές του ΚΙΝΑΛ), ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει - με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες - συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, καθώς θεωρεί ότι οι αποκαλύψεις που πιθανώς υπάρξουν, θα βοηθήσουν για την ακύρωση της ρητορικής περί «ηθικού πλεονεκτήματος» της «Αριστεράς», κάτι που είναι βέβαιο ότι θα επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις κάλπες.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ εντείνει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση, επαναφέροντας επιτακτικά το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Όπλο» σε αυτή την στρατηγική είναι προφανώς και οι δημοσκοπήσεις που φέρουν το κόμμα να προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την εταιρεία Pulse, η ΝΔ συγκεντρώνει το 31% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης προηγείται καθαρά του κ. Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ σύμφωνα με την ίδια έρευνα η πόλωση δείχνει να πιέζει δημοσκοπικά τα μικρότερα κόμματα.

Το ΚΙΝΑΛ έχει υποχωρήσει (συγκριτικά με προηγούμενες έρευνες της ίδιας εταιρείας) στο 7%, ενώ μάχη για να μπουν στην επόμενη Βουλή, ξεπερνώντας μόλις το όριο του 3% δίνουν πλέον τρία κόμματα, η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ.

Αν σου άρεσε κάνε