ΝΔ: «Θερμός» χειμώνας με πρόταση δυσπιστίας και στο βάθος εκλογές

ΝΔ: «Θερμός» χειμώνας με πρόταση δυσπιστίας και στο βάθος εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:19 Δημιουργία 22/10/18, 07:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Τη στρατηγική του ενόψει ενός εξαιρετικά «θερμού» χειμώνα, από την άποψη των πολικών εξελίξεων, ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει εδραιωμένη πλέον την πεποίθηση ότι οι εκλογές είναι «προ των πυλών».

Η δήλωση του προέδρου της ΝΔ από την Κεφαλονιά, όπου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο, ότι η μόνη περίπτωση να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, είναι να έχουν προηγηθεί εκλογές, αποτελεί προάγγελο της κίνησής του να καταθέσει και πάλι πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αμέσως μόλις του δοθεί η δυνατότητα από τον κανονισμό της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ μπορεί να κάνει αυτή την κίνηση από την 16η Δεκεμβρίου και μετά, καθώς τότε εκπνέει το εξάμηνο από την ημέρα, που είχε κατατεθεί αντίστοιχη πρόταση. Θεωρητικά η κύρωση της Συμφωνίας θα έρθει στην ελληνική Βουλή πιο αργά (τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου), άρα η ΝΔ θα ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων της και θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, καλώντας ευθέως τον κ. Καμμένο να μην στηρίξει την κυβέρνηση.

Εάν αυτό συμβεί και εφόσον ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εννοεί αυτά τα οποία λέει σήμερα, τότε θα υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ. Ακόμη κι αν βουλευτές του κόμματος του, όπως είναι ο κ. Παπαχριστόπουλος, στηρίξουν την κυβέρνηση, πάλι δεν συγκεντρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός. Το «Ποτάμι» έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας , όχι όμως και υπέρ της παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία και κατά συνέπεια, ούτε στον κ. Θεοδωράκη μπορεί να υπολογίζει ο κ. Τσίπρας.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο ερχόμενος Δεκέμβριος ορίζεται πλέον ως ο μήνας - ορόσημο για τις πολιτικές εξελίξεις, μετά μάλιστα και τη νέα δήλωση Καμμένου ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, λίγο πριν φτάσει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Εάν πράγματι οι εξελίξεις στη Βουλή «τρέξουν» μέσα στον Δεκέμβριο, τότε το πιθανότερο είναι οι εκλογές να διεξαχθούν τον Ιανουάριο (4 χρόνια μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ), αφού ο πρόεδρος της ΝΔ διαπιστώσει την αδυναμία της παρούσας Βουλής να αναδείξει νέα κυβέρνηση και αφού έχει μεσολαβήσει μια μικρή προεκλογική περίοδος.

Τα περιθώρια ελιγμών του κ. Τσίπρα περιορίζονται δραματικά και είναι βέβαιο πλέον ότι οι εξελίξεις δρομολογούνται ερήμην του. Το σενάριο να ζητήσει ο ίδιος ψήφο εμπιστοσύνης πριν τη συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αποδυναμώνεται και φαντάζει πλέον, ως μια κίνηση που θα παραπέμπει σε ...ηρωική έξοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εδώ και καιρό έχει επισημάνει ότι ο Μάιος είναι πολύ ...μακριά για την κυβέρνηση, θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον κ. Τσίπρα.

Η ΝΔ κρατά στην επικαιρότητα το θέμα της παραίτησης Κοτζιά, ζητώντας επιτακτικά να δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών στον πρωθυπουργό, ενώ φέρνει στη Βουλή και το θέμα των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων.

Αν σου άρεσε κάνε