ΝΔ: «Όχι» σε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας - Εκλογές, αν φύγει ο Καμμένος

ΝΔ: «Όχι» σε κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας - Εκλογές, αν φύγει ο Καμμένος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:19 Δημιουργία 23/10/18, 08:13
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την άμεση προκήρυξη εκλογών σηματοδοτεί για τη ΝΔ πιθανή αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης , σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, δεν πρόκειται να αποδεχτεί «παιχνίδια» ή παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας οριακής πλειοψηφίας, την οποία θα αποτελεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μια ομάδα ανεξάρτητων ή προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ, βουλευτών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται άμεσα να τονίσει ότι οι πολίτες ζητούν καθαρές λύσεις και ότι εφόσον ο Πάνος Καμμένος επιλέξει να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση, τότε οι εκλογές αποτελούν μονόδρομο. Δεν αποκλείεται τη θέση του αυτή να την εξηγήσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι όσο συνεχίζεται η πολιτική αβεβαιότητα, τόσο περισσότερο θα πλήττεται η οικονομία .

Όσον αφορά τις κινήσεις που ο ίδιος θα κάνει, θεωρείται βέβαιο ότι θα προχωρήσει στην κατάθεση νέας πρότασης μομφής κατά της κυβέρνηση , επιχειρώντας να εγκλωβίσει τον κ. Καμμένο. Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα εκτεθεί, εάν από τη μια πλευρά καταψηφίσει την πρόταση της ΝΔ και από την άλλη, επιλέξει την αποχώρηση από την κυβέρνηση, προκειμένου να δηλώσει την διαφωνία του ως προς τη Συμφωνία Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, στην Πειραιώς πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα σταθεί, εάν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάνει πράξη την απειλή του. Δεν αποκλείουν δε ο Αλέξης Τσίπρας να αναζητήσει «σωσίβιο» σε βουλευτές όπως είναι οι κκ. Θεοχάρης, Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά, Δανέλης κ.α., προκειμένου εκτός από τη Συμφωνία των Πρεσπών να δώσουν θετική ψήφο και στη συνέχιση της παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα υψηλόβαθμα στελέχη τη ΝΔ, ακόμη και αυτό να συμβεί, τότε θα είναι εμφανής η δυσαρμονία μεταξύ του λαϊκού αισθήματος και αυτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Ως ορόσημο εξελίξεων «βλέπουν» τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στα Σκόπια για τις συνταγματικές αλλαγές, οπότε και το «μπαλάκι» θα βρεθεί στην πλευρά της χώρας μας και του ελληνικού κοινοβουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε