ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Αποκλειστικά στην Ελλάδα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Αποκλειστικά στην Ελλάδα η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:35 Δημιουργία 23/10/18, 15:29

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στις αμφισβητήσεις που εξέφρασε και πάλι η Τουρκία για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και καθώς εντείνεται η κόντρα Αθήνας - Άγκυρας μετά και από τις τελευταίες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Απαντώντας στο τουρκικό ΥΠΕΞ, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, ανέφερε σε σχετική δήλωση του πως «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια».

Ακόμα, ο κ. Γεννηματάς έστειλε μήνυμα κατά των σημερινών δηλώσεων από την Άγκυρα, λέγοντας πως «αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αν σου άρεσε κάνε