FT: Ο Τσίπρας μεταμορφώνεται σε... «δυτικό εταίρο», αλλά ο Καμμένος έχει άλλες ιδέες

FT: Ο Τσίπρας μεταμορφώνεται σε... «δυτικό εταίρο», αλλά ο Καμμένος έχει άλλες ιδέες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:46 Δημιουργία 29/10/18, 12:40

Στο κυβερνητικό χάος που επικρατεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή, στη «σκιά» του Σκοπιανού, αναφέρεται δημοσίευμα των FT, σύμφωνα με το οποίο το αδιέξοδο «υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τη συμφωνία που υπέγραψε τον Ιούνιο με τα Σκόπια, η οποία απομακρύνει την ανησυχία της Αθήνας πως ο όρος «Μακεδονία» συνεπάγεται εδαφική απαίτηση για την ελληνική περιοχή με το ίδιο όνομα. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εταίρος, οι δεξιοί Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν απειλήσει να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του κόμματος, είπε την προηγούμενη εβδομάδα: «Δεν θα δεχθούμε τον όρο Μακεδονία, θα αποχωρήσουμε από το κοινοβούλιο, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει τη συμφωνία». Ο κ. Καμμένος, αναφέρει το άρθρο, εκμεταλλεύεται την παρατεταμένη δυσαρέσκεια του κόσμου για την απόφαση της πΓΔΜ να λέγεται «Μακεδονία» μετά την ανεξαρτησία της το 1991.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό άνω του 50% των Ελλήνων διαφωνεί με τη συμφωνία του Ιουνίου, επειδή η κυβέρνηση αποδέχθηκε την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, σε αντάλλαγμα για την αλλαγή ονόματος.

Ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη συμφωνία, ακόμη και αν υπάρχει πολιτικό κόστος, την ώρα που και οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για συμφωνία έτσι ώστε να ενδυναμωθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, σε μία εποχή που Ρωσία και Κίνα ανταγωνίζονται επίσης για επιρροή στην περιοχή.

«Ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να ολοκληρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και αν υπάρχει πολιτικό κόστος. Θα ισχυροποιήσει τη μεταμόρφωση του τα τελευταία τρία χρόνια, από έναν ριζοσπάστη αριστερό πολιτικό σε έναν δυτικό εταίρο που προσφέρει και στις διεθνείς σχέσεις και την οικονομία», σημειώνει ο Αρης Χατζής, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολιτικός σχολιαστής.

Ωστόσο, ο κ. Καμμένος έχει άλλες ιδέες, σημειώνεται στο άρθρο. Αυτόν τον μήνα προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία με τον ομόλογο του από την ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, υποστηρίζοντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι υπήρξε κακοδιαχείριση στα μυστικά κεφάλαια του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Τσίπρας υπολογίζει ότι έχει αρκετούς μήνες για να βρει τις έξι ψήφους που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ για να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία από φιλοευρωπαίους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κεντρώου Ποταμιού, έχει προτρέψει τους βουλευτές του να στηρίξουν τη Συμφωνία, σημειώνεται στο άρθρο.

Αν σου άρεσε κάνε