Ρελάνς ΝΔ για το Σύνταγμα - Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες της πρότασης Μητσοτάκη

Ρελάνς ΝΔ για το Σύνταγμα - Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες της πρότασης Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:13 Δημιουργία 01/11/18, 08:08
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην αντεπίθεση περνά η ΝΔ οσον αφορά το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με τη συναίνεση ωστόσο να παραμένει ακόμη το ζητούμενο γι' αυτή την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει καταρχήν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, εντούτοις είναι αβέβαιο, εάν η σχετική διαδικασία θα καταλήξει κάπου συγκεκριμένα, με δεδομένη την απόρριψη από τον πρωθυπουργό του αιτήματος του κ. Μητσοτάκη να συμπεριληφθούν όλες οι προτάσεις για τις διατάξεις, που πρέπει να αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline,gr, η πρόταση της ΝΔ που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα στηρίζεται στους εξής βασικούς πυλώνες:
1. Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
2. Συνταγματική κατοχύρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων
3. Αποσύνδεση της ανάδειξης προέδρου δημοκρατίας από την διενέργεια πρόωρων εκλογών
4. Ενίσχυση της διαφάνειας μέσα από την αυστηροποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των διατάξεων περί βουλευτικής ασυλίας

Σε κάθε περίπτωση, όμως , ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει η συζήτηση περί αναθεώρησης να σκιάσει τα πολλά και ποικίλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα η κυβέρνηση.

Βουλευτές της ΝΔ, όπως είναι οι κ.κ. Γεωργιάδης, Βορίδης, Καλαφάτης κ.α., μιλούν ήδη για μια συζήτηση κενή ως προς το περιεχόμενο, που ακυρώνει εκ προοιμίου την οποία προσπάθεια.

Ωστόσο, η ΝΔ δεν θέλει να δείξει ότι δεν έχει θέσεις για το ζήτημα και έτσι θα προσέλθει στη σχετική συζήτηση, ορίζοντας ως εκπρόσωπο της, τον κ. Κώστα Τασούλα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το γραφείο τύπου του κόμματος τονίζεται ότι «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει ποτέ στον κ. Τσίπρα να ευτέλισει αυτή την μείζονα θεσμική διαδικασία». «Στην διάρκεια της επικείμενης κοινοβουλευτικής συζήτησης θα αναδείξει όλες τις ανάγκαιες συνταγματικές αλλαγές για την Ελλάδα που αξίζουμε και όλοι οι βουλευτές θα αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Με βάση, πάντως, τους κοινβουλευτικους συσχετισμούς, ελάχιστες είναι οι κοινές θέσεις, που υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων και οι οποίες μπορούν να συγκεντρώσουν πάνω απο 151 ψήφους, ώστε να προκριθούν για αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή.

Ο χωρισμός κράτους - εκκλησίας που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα θα στηριχθεί από αλλά κόμματα, όπως επίσης και η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων που θέλει η ΝΔ. Έτσι, εάν η συζήτηση ολοκληρωθεί και δεν διακοπεί λόγω της πολιτικής πόλωσης, το πιθανότερο είναι να αφορά ελάχιστες μόνον διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος.

Αν σου άρεσε κάνε