Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη για μη κυβέρνηση μειοψηφίας

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη για μη κυβέρνηση μειοψηφίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:15 Δημιουργία 05/11/18, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν προτίθεται να ανεχθεί το σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας στη χώρα απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απάντηση στα σενάρια που διακινούνται τελευταία ότι λίγο πριν φτάσει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος θα αποσύρει τους υπουργούς του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ξεδιπλώνει βήμα βήμα τη στρατηγική του ενόψει του «θερμού» χειμώνα που προμηνύεται, επιβεβαίωσε -με συνέντευξή του την πρόθεσή του να καταθέσει εκ νέου πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης αμέσως μόλις του δοθεί η δυνατότητα από τον κανονισμό της Βουλής (πρέπει να υπάρχει χρονική απόσταση 6 μηνών από την τελευταία φορά που κατατέθηκε αντίστοιχη πρόταση). Ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είτε θα ζητήσει μόνος του ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή είτε η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής. Ουσιαστικά με την πρόκληση που απευθύνει:

  1. Πιέζει τον κ. Καμμένο να ξεκαθαρίσει άμεσα την στάση του
  2. Καθιστά σαφές ότι εάν ο κ. Καμμένος φύγει από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός πρέπει να αποδείξει έμπρακτα στη Βουλή ότι διαθέτει την στήριξη 151 βουλευτών και σε αντίθετη περίπτωση να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία
  3. Ακυρώνει κάθε άλλο σενάριο, όπως τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, με τους ΑΝΕΛ να μην παρίστανται σε κρίσιμες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες
  4. Θέτει και στους πολιτειακούς παράγοντες τα θέματα, έτσι ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανείς από τις όποιες εξελίξεις ακολουθήσουν των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνύματα αυτά αναμένεται να τα επαναλάβει αύριο στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπου και θα τονίσει την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Θα επισημάνει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να επικυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών ούτε τώρα ούτε στην επόμενη Βουλή και θα καλέσει τους βουλευτές όλων των κομμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κεντρικό θέμα, πάντως, στην κοινοβουλευτική ομάδα θα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει το πλέγμα των προτάσεων της ΝΔ, δίνοντας έμφαση στους τομείς της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στο δημόσιο, στην παιδεία , αλλά και στη θωράκιση των θεσμών.

Η ΝΔ αν και θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το θέμα σε μια προσπάθεια να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, εντούτοις θα συμμετάσχει τελικά στη συζήτηση και θα προσπαθήσει να «περάσει» ως αναθεωρητέες πολλές από τις σημερινές -ισχύουσες διατάξεις στα συγκεκριμένα κεφάλαια του Συντάγματος. Επικεφαλής της ομάδας, που έχει ήδη συγκροτηθεί, θα είναι ο πρώην υπουργός Κώστας Τασούλας.

Αν σου άρεσε κάνε