ΝΔ: Η λάσπη τους θα επιστρέψει για τα πραγματικά τους σκάνδαλα

ΝΔ: Η λάσπη τους θα επιστρέψει για τα πραγματικά τους σκάνδαλα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:19 Δημιουργία 05/11/18, 13:14

Κατακόρυφα ανεβαίνουν οι τόνοι στην εγχώρια πολιτική σκηνή, στον απόηχο του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, Αβραμόπουλου, Λοβέρδου, Γεωργιάδη και Βορίδη.

Αν και δεν γίνεται αναφορά για ανάγκη σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ωστόσο προτείνεται προς τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές να διαπιστώσουν, εάν οι κκ. Λοβέρδος και Γεωργιάδης τέλεσαν αδικήματα «δια πράξεων ή παραλείψεων».

Από την πλευρά της, απαντώντας η ΝΔ μέσω πηγών της εγκαλεί την κυβέρνηση ότι πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι και η μοναδική στόχευσή της.

«Και μόνο το γεγονός ότι η εξεταστική δεν κατέληξε σε προανακριτική αυτό σημαίνει ότι δεν βρέθηκαν ούτε καν ενδείξεις που να στοιχειοθετούν κατηγορίες εναντίον υπουργών. Επιστρέφοντας την υπόθεση στη δικαιοσύνη που ούτως ή άλλως την ερευνά το μόνο που θέλουν να κάνουν είναι να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Ακολουθούν τη γνωστή μέθοδο των δήθεν εξεταστικών που δεν καταλήγουν πουθενά καθώς δεν βρίσκονται στοιχεία για να υποστηρίξουν τις ευφάνταστες κατηγορίες που φτιάχνουν στο μυαλό τους και στα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ που ελέγχουν», σημειώνουν πηγές της Πειραιώς.

«Το γεγονός ότι μετά το φιάσκο της Novartis επιλέγουν τώρα τη λογική του σήριαλ δηλαδή πάνε κομματιαστά και βγάζουν στην επικαιρότητα πόρισμα για κάθε υπόθεση σημαίνει ότι θέλουν να κρατήσουν τη λάσπη στην επικαιρότητα. Λάσπη, λάσπη κάτι θα μείνει. Αυτή είναι η στόχευσή τους. Αλλά δεν θα μείνει τίποτα, η λάσπη τους θα επιστρέψει για τα πραγματικά τους σκάνδαλα. Υπενθυμίζουμε ότι το Ντυνάν πουλήθηκε 115 εκατ. ευρώ ενώ χρωστούσε 230 εκατ. ευρώ και πληρώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι. Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ τώρα ενώ πέτυχε αυτή η πώληση να το αγοράσει με μηδέν χρέη έναντι 75 εκατ. ευρώ δείχνει πόσο εσφαλμένη και καταστροφική είναι η πολιτική τους», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Το πόρισμα

Για τους Ανδρέα Λοβέρδο και Άδωνι Γεωργιάδη η πλειοψηφία της Επιτροπής ζητεί «περαιτέρω διερεύνηση από τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν τελεσθεί διά πράξεων ή παραλείψεων αδικήματα».

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «η Εξεταστική Επιτροπή εκτιμά ότι οι πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων των ετών 1992 – 2014 (και κυρίως των ετών 2006 –2014) και των υπουργών Υγείας, οι οποίοι παρενέβησαν είτε νομοθετικώς, είτε με άλλους τρόπους (Δ. Αβραμόπουλος, Ανδ. Λοβέρδος, Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης), εκ του επιδιωχθέντος και εν τέλει επιτευχθέντος αποτελέσματος (εκποίηση δια πλειστηριασμού του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν») είναι σαφείς και μεγάλες, αφορώσες τόσον την παραβίαση του Συντάγματος και το νόμου, όσο και τη μη ορθή υπηρέτηση του εν ευρεία εννοία δημοσίου συμφέροντος, που επλήγη από τη μεταβολή του περιεχομένου και 132 των όρων της δωρεάς του Ε.Ε.Σ. προς το Κ.Ι.Ε.Ν. ως προς τις διατάξεις του Οργανισμού του υπέρ του κοινωφελούς σκοπού, που αυτό ετάχθη να εξυπηρετεί».

Σύμφωνα με την πλειοψηφία, οι πρακτικές των παραπάνω κυβερνήσεων και των υπουργών Υγείας αναφορικά με το νοσοκομείο «ήταν απόρροια της sui generis διαπλοκής μεταξύ του Α. Μαρτίνη (ως προέδρου του Ε.Ε.Σ. και του Κ.Ι.Ε.Ν. [Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν]), μεγάλου τμήματος του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων του πρώην δικομματισμού και επιχειρηματικών κύκλων, που αλληλοεξυπηρετούντο ποικιλοτρόπως (προσλήψεις κατά το δοκούν, δωρεάν νοσηλείες υψηλού επιπέδου, διαχρονική ασυλία και διαχρονική ανοχή στην οικονομική κακοδιαχείριση του Α. Μαρτίνη χωρίς τον εκ του νόμου υποχρεωτικό κρατικό έλεγχο στο Ίδρυμα, αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά 'προστατευόμενα' από υψηλά ισταμένους, υψηλές αντιμισθίες σε μέλη του Δ.Σ. - ακόμη και στους ορισθέντες από τους Υπουργούς Υγείας εκπροσώπους του Κράτους κ.ά.)».

«Η διαπλοκή, όμως, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε φαινόμενα και πρακτικές εκφυλισμού και διαφθοράς. Οι πρακτικές αυτές αφήνουν 'αποτυπώματα' και 'ίχνη'» προστίθεται στο πόρισμα, το οποίο σημειώνει ότι «ασφαλώς συνιστούν διαφθορά, επί παραδείγματι, οι αργομισθίες σε πρόσωπα συγγενικά ή φιλικά ‘προστατευόμενα’ από υψηλά ισταμένους» αλλά και «η παντί τρόπω επιδιωχθείσα και επιτευχθείσα περιέλευση του Νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα».

Σε άλλο σημείο σημειώνεται: «Οι ισχυρισμοί που κατέθεσαν εξετασθέντες μάρτυρες ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής (μεταξύ των οποίων και πρώην υπουργοί Υγείας) για να πείσουν ότι δήθεν το νοσοκομείο ‘Ερρίκος Ντυνάν’ ήταν ιδιωτικός φορέας (εν τέλει ‘βαπτίσθηκε’ ιδιωτική κλινική) και ότι δήθεν δεν ετάχθη για να εξυπηρετεί κοινωφελή (= ‘κρατικόν … εν γένει δ' επωφελή εις το κοινόν εν όλω ή εν μέρει σκοπόν’) δεν ευσταθούν και καταδεικνύουν την πλήρη ένδεια των επιχειρημάτων, που επινοήθηκαν για να δικαιολογηθεί η όλη μεθόδευση».

Σημειώνεται πως το πρώτο μέρος του πορίσματος της Εξεταστικής για την Υγεία που αφορά το «Ερρίκος Ντυνάν» θα συζητηθεί, αύριο Τρίτη, στις 15:00, σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής.

Αν σου άρεσε κάνε