Σηκώνει το γάντι για Σύνταγμα και διαφάνεια ο Μητσοτάκης

Σηκώνει το γάντι για Σύνταγμα και διαφάνεια ο Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:44 Δημιουργία 06/11/18, 07:22
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στην αντεπίθεση περνά η ΝΔ, με αιχμή την αναθεώρηση του Συντάγματος, συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και την προώθηση από την πλευρά της κυβέρνησης προανακριτικών επιτροπών για μία σειρά θεμάτων με πρώτο αυτό της πολιτικής, που ακολουθήθηκε στην Υγεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει συγκαλέσει για τις 12 σήμερα την κοινοβουλευτική του ομάδα, αναμένεται να απευθύνει αυστηρά μηνύματα προς τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, είτε αυτό γίνεται με «όχημα» την αναθεώρηση του Συντάγματος, είτε με την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σηκώσει το γάντι, που του πετά η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η ανάγκη για διαφάνεια στην πολιτική ζωή αφορά και θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είναι οι καταγγελίες Καμμένου για τα μυστικά κονδύλια, οι καταγγελίες για χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τον Τζορτζ Σόρος, αλλά και άλλες σκανδαλώδεις περιπτώσεις, όπως είναι η απόπειρα πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει κωδικοποιημένα τις προτάσεις του κόμματός του, σημειώνοντας ότι θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτή και να προχωρήσει σε γενναίες αλλαγές, τις οποίες έχει ανάγκη η χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει:

  1. Εξασφάλιση σταθερού εκλογικού συστήματος και αποσύνδεση των εκλογών από την διαδικασία ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας
  2. Εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας
  3. Ενίσχυση της αυτονομίας και γενικότερα του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης
  4. Θωράκιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης
  5. Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ξένων μη κρατικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων
  6. Καθιέρωση της αξιολόγησης και της αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης
  7. Θεσμοθέτηση διατάξεων που θα στηρίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναφέρει την πρότασή του προς τον πρωθυπουργό να κηρυχθούν αναθεωρητέες όλες οι διατάξεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και η επόμενη Βουλή να προχωρήσει στην αναθεώρηση εκείνων, που θα κρίνει.

Με αυτόν τον τρόπο, θα σημειώσει, ο ελληνικός λαός θα ψηφίσει και με βάση τις προτάσεις των κομμάτων για τον νέο συνταγματικό χάρτη της χώρας.

Αν σου άρεσε κάνε