ΝΔ: Με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» αλλάζουν την ατζέντα

ΝΔ: Με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» αλλάζουν την ατζέντα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:35 Δημιουργία 07/11/18, 10:30
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μια γιγαντιαία απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης που περιλαμβάνει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, το διαχωρισμό Κράτους -Εκκλησίας αλλά και τη σκανδαλολογία, «βλέπει» πίσω από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης, η ΝΔ.

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μελέτησαν αργά χθες το απόγευμα το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, προέβλεψαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να προβάλλει στο δικό του ακροατήριο ότι πέτυχε το διαχωρισμό των κληρικών από το Δημόσιο, ενώ στην πραγματικότητα την μισθοδοσία τους θα εξακολουθεί να την καταβάλλει το Δημόσιο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει διαχωρισμός, αλλά απλά μια απλή αλλαγή διαδικασίας.

Το επιχείρημα αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τα «γαλάζια» στελέχη, προκειμένου να καταδείξουν ότι σε καμία από τις κινήσεις του κ. Τσίπρα δεν υπάρχει ουσία.

Σε ό,τι άφορα τη σκανδαλολογία, παράγοντες της Πειραιώς προβλέπουν ότι η πλειοψηφία δεν θα προτείνει τελικά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα θέματα Υγείας, διότι δεν έχει στοιχεία και πως το μόνο που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι να συντηρήσει ένα κλίμα πόλωσης με τους πολιτικούς του αντιπάλους να είναι σταθερά στοχοποιημένοι.

Στο μείζον ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε χθες ολοκληρωμένη πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει τη «συριζοποίηση» του Συντάγματος». «Η εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προτάσεις επικίνδυνες , όπως αποφάσεις μετά από δημοψηφίσματα, ακόμη και μέσα από ψηφοφορίες στο Facebook», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι η ΝΔ θα συμμετάσχει στη συζήτηση και θα αντιπαρατεθεί σε κάθε παράγραφο του Συντάγματος και ιεράρχησε ως εξής τις θέσεις του κόμματός του για αλλαγές στον συνταγματικό χάρτη:

-Ασφαλές φορολογικό περιβάλλον και παροχή κινήτρων για επενδύσεις . Υποχρεωτικά ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και καμία απόφαση με αναδρομική ισχύ.

- Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

- Σταθερός εκλογικός κύκλος

- Εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας από το λαό, μετά από δύο αποτυχημένες ψηφοφορίες στη Βουλή

- Συνταγματική απλοποίηση τη νομοθεσίας

- Θωράκιση της ανεξαρτησίας τη δικαιοσύνης και επιτάχυνση του έργου της

- Ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων ΑΕΙ και ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

- Πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

- Καθιέρωση αυτονομίας για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και πλήρης απεξάρτησή της από το δημόσιο

Στη ΝΔ, πάντως, δεν αισιοδοξούν ότι θα υπάρξουν γενναίες αλλαγές με δεδομένη την έλλειψη συναίνεσης, αλλά και την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ σε ορισμένα ζητήματα, όπως είναι η απόρριψη της πρότασης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Αν σου άρεσε κάνε