«Καυτά» ερωτήματα Μητσοτάκη για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

«Καυτά» ερωτήματα Μητσοτάκη για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:13 Δημιουργία 08/11/18, 07:06
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πολλά και ποικίλα ερωτήματα θέτει πλέον η ΝΔ σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ εκκλησίας και πολιτείας, που ανακοίνωσαν εν χορδαίς και οργάνοις ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν και απέφυγε συνειδητά να σηκώσει τους τόνους αμέσως μετά την ανακοίνωση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, εντούτοις στην πορεία και αφότου προκλήθηκαν σημαντικές αντιδράσεις τόσο από μερίδα της ιεραρχίας όσο και από τους κληρικούς, που μετέχουν στο συνδικαλιστικό όργανο, άσκησε δριμεία κριτική προς τον πρωθυπουργό μέσω στελεχών του, όπως είναι ο Μάκης Βορίδης και η Σοφία Βούλτεψη.

Η κριτική εντάθηκε μετά και τη παραδοχή χθες - από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - ότι εάν η συμφωνία προχωρήσει, τότε «αδειάζουν» δέκα χιλιάδες θέσεις στο δημόσιο και κατά συνέπεια ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις με στόχο -όπως ο ίδιος είπε - την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθεαυτή τη συμφωνία, τα ερωτήματα που θέτει η ΝΔ προς την κυβέρνηση, είναι τα εξής :
-Ποιός θα διαχειρίζεται το συνολικό κονδύλι των 200 εκατομμυρίων, που εν λευκώ θα δίνει η πολιτεία στην εκκλησία της Ελλάδας; Ο Αρχιεπίσκοπος; Η Ιερά Σύνοδος ; Οι Μητροπολεις; Και με ποια διαδικασία ελέγχου;

-Ποιός θα διασφαλίζει τα μελλοντικά δικαιώματα - εργασιακά ασφαλιστικά - των κληρικών ;

-Ποιός θα αναλάβει τα συνταξιοδοτικά ζητήματα των κληρικών ;

-Τί θα γίνει με τους κληρικούς που δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά στο οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως στην Κρήτη και Δωδεκάνησα;

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ελσίνκι, όπου βρίσκεται για την σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα συναντηθεί με το συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών, προκειμένου να ακούσει τα επιχειρήματα τους.

Στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που εντάσσουν και αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού στη συνολική προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και θέτουν ερωτήματα ως προς το σε τι πραγματικά έχει συμφωνήσει και εάν έχει συμφώνησει ο Αρχιεπίσκοπος. Τη χθεσινή δήλωση δε του κ. Ιερωνύμου ότι «υπάρχει πρόθεση συμφωνίας και όχι συμφωνία» την διάβασαν, ως υπαναχώρηση ενόψει της σύγκλισης της ιεραρχίας στο τέλος του μήνα, όποτε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Αν σου άρεσε κάνε