Ένταση, πόλωση και... ειρωνείες στη Βουλή για τα αναδρομικά

Ένταση, πόλωση και... ειρωνείες στη Βουλή για τα αναδρομικά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:27 Δημιουργία 08/11/18, 14:14

Σε κλίμα έντασης και πόλωσης συζητείται στη Βουλή η τροπολογία της κυβέρνησης για την επιστροφή «κουτσουρεμένων» αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, η οποία κατατέθηκε μόλις χθες.

Η σχετική τροπολογία, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια, προβλέπει «μαχαίρι» στα αναδρομικά λόγω εφαρμογής των νόμων Κατρούγκαλου και Γεροβασίλη.

Στον απόηχο της ολοφάνερης προεκλογικής στρατηγικής του πρωθυπουργού, τα αίματα έχουν «ανάψει», με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση για «απύθμενο θράσος», υπενθυμίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των αναδρομικών από τον περασμένο Ιανουάριο.

Απαντώντας κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνεδρίαση συμβολική, σημειώνοντας ότι είναι το πρώτο μιας σειράς από μέτρα και θετικές παρεμβάσεις.

«Έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε θετικά μέτρα γιατί η οικονομία ανακάμπτει και βγήκαμε από τα μνημόνια», είπε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του γνωστού του αφηγήματος περί κοινωνικής ανάπτυξης.

Ανταποδίδοντας τα «πυρά» στην αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανώς νευρικός, ο ίδιος καταλόγισε αμηχανία στη ΝΔ. Σε αυτό σημείο, αναφερόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας «ξόρκισε» το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αν και τα «δώρα» του μαρτυρούν το αντίθετο.

«Είπατε ότι είμαστε λίγο πριν τις εκλογές. Με βάση τις δικές σας αναφορές, εδώ και τρία χρόνια πριν από τις εκλογές είμαστε. Το αφήγημά σας στερείται συνοχής», δήλωσε.

Σε ειρωνικό ύφος δε τόνισε δε ότι «αφιερώνει» το μέτρο αυτό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «είναι το πρώτο μέτρο του τέταρτου μνημονίου». «Θα έρχεστε εδώ και θα τα ψηφίζετε και θα λέτε ναι σε όλα».

Υπογράμμισε δε ότι «με βαριά καρδιά θα έλθετε να ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψηφοθηρικές κινήσεις.

«Η κυβέρνηση έρχεται σήμερα για να συμμορφωθεί επιτέλους με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Όμως η αναγκαστική συμμόρφωσή της γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:

«Τρία χρόνια τώρα αρνήθηκε να τις εφαρμόσει, ενώ είχε το περιθώριο. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταβάλει το 2014 το 50% των αναδρομικών και αποκαταστήσει τις μισές από τις απώλειες που είχαν υποστεί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι».

Ακόμα, ο κ Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η καταβολή των αναδρομικών «υλοποιείται με λάθος τρόπο, γιατί ενώ η κάλυψη αυτού του ποσού θα έπρεπε να έχει προκύψει από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, προέρχεται από την υπερφορολόγηση -και αυτών των κλάδων-, την εσωτερική στάση πληρωμών και τη συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

«Παρ' όλα αυτά η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη σχετική τροπολογία, όπως είχε δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους εκπροσώπους των κλάδων αυτών, γιατί η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

Νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανήγγειλε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία για επιστροφή των περικοπών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς και μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Η ίδια εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης για την πολιτική παροχολογίας, κατηγορώντας την για «απύθμενο θράσος», τάζοντας επιστροφή περικοπών για την οποία, όπως είπε, είχε ήδη αποφανθεί το ΣτΕ, ενώ η ΝΔ είχε ήδη επιστρέψει τα μισά το 2014.

«Επίδειξη απύθμενου θράσους και πρωτοφανούς κυνισμού η δήλωση του Πρωθυπουργού πως δεν πρόκειται για συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Μάρκου.

«Δήθεν ότι τους κάνετε χάρη, ότι σας χρωστούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί από τον Γενάρη του 2018 για άμεση επιστροφή και των υπόλοιπων αναδρομικών. Και έχετε το θράσος να το παρουσιάζεται σαν χριστουγεννιάτικο μποναμά. Ο πανικός σας μπροστά στην εκλογική συντριβή είναι εμφανής, τώρα βρήκατε το λεφτόδεντρο για να δώσετε τα αναδρομικά, όταν δεν μπορείτε να βρείτε λεφτά για 10.000 παιδιά που μένουν εκτός παιδικών σταθμών», δήλωσε η ίδια.

Αν σου άρεσε κάνε