Σκληρό ροκ κυβέρνησης-ΝΔ με «άρωμα» εκλογών - Την Τετάρτη το επόμενο μπρα ντε φερ

Σκληρό ροκ κυβέρνησης-ΝΔ με «άρωμα» εκλογών - Την Τετάρτη το επόμενο μπρα ντε φερ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:05 Δημιουργία 09/11/18, 09:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με αιχμή τη συζήτηση για το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας και τη συμφωνία που φέρονται να προωθούν ο πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κορυφώνεται η πολιτική αντιμετάθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Η εξαγγελία που έκανε από τηλεοράσεις χθες ο πρωθυπουργός για προκήρυξη 18.000 θέσεων μέσα στο 2019 (οι 10.000 μέσω της συμφωνίας με την Εκκλησία και οι 8.000 από τις αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις που θα προκύψουν) αναμένεται να εντείνει τις αντιδράσεις στην Πειραιώς.

Χθες, στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέδεσαν τις εξαγγελίες περί προσλήψεων και επιστροφής των αναδρομικών στους ένστολους με την προεκλογική στρατηγική, που ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε τα ίδια πρόσωπα τόνισαν ότι ενδέχεται να δρομολογηθούν άμεσα έκτακτες πολιτικές εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επιστρέφει σήμερα από το Ελσίνκι, σχεδιάζει την αντεπίθεσή του, που θα κορυφωθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Βουλή, όποτε και εισάγεται στην ολομέλεια το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Θεωρείται βέβαιο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξαπολύσει εφ'όλης της ύλης επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο θα κατηγορήσει για μικροκομματικές πολιτικές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση στις πολιτικές των συγκυβερνητών στο «μέτωπο» του Σκοπιανού, καθώς είναι σαφές πλέον ότι ο Πάνος Καμμένος αν και δεν θα στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, εντούτοις δεν θα ανατρέψει στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα ανεχτεί την ύπαρξη κυβέρνησης μειοψηφίας και είναι βέβαιο ότι θα θέσει θέμα συνταγματικής εκτροπής, πιέζοντας ακόμη περισσότερο τους κκ. Τσίπρα και Καμμένο.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ φαίνεται να σκληραίνει την στάση της και έναντι της συμφωνίας, που προωθείται για τις σχέσεις πολιτείας και Εκκλησίας. Βουλευτές του κόμματος ασκούν πλέον δριμεία κριτική ακόμη και σε κύκλους της ιεραρχίας, θεωρώντας ότι είτε παραπλανήθηκαν από τον πρωθυπουργό είτε συμφώνησαν συνειδητά σε μια επιλογή, που πλήττει τον κορμό της εκκλησίας της Ελλάδας.

Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από την Ιερά Σύνοδο, καθώς οι αντιδράσεις των μητροπολιτών είναι έντονες. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί μέσα στις αμέσως προσεχείς ημέρες με τους εκπροσώπους των κληρικών, προκειμένου να ακούσει τα αιτήματα τους .

Αν σου άρεσε κάνε