Επίκαιρη ερώτηση Βενιζέλου για την αποκατάσταση των πληγέντων από την τραγωδία στο Μάτι

Επίκαιρη ερώτηση Βενιζέλου για την αποκατάσταση των πληγέντων από την τραγωδία στο Μάτι

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:29 Δημιουργία 09/11/18, 12:25

Στη Βουλή πηγαίνει το ζήτημα της αποκατάστασης των πληγέντων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στην ερώτηση, την οποία υπογράφει και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι περισσότερες κυβερνητικές εξαγγελίες παραμένουν στα χαρτιά, δεν έχουν καν ξεκινήσει ούτε τα άμεσα αντιπλημμυρικά έργα ούτε η αποκομιδή αμιάντου, ενώ οι διαδικασίες για την βοήθεια στέγασης είναι ιδιαίτερα γραφειοκρατικές.

Με την ίδια ερώτηση, επίσης, ο κ. Βενιζέλος ζητάει την δημοσιοποίηση των τριών ερανικών λογαριασμών για λόγους διαφάνειας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τους

κ.κ. Υπουργούς: Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: "Αποκατάσταση πληγέντων από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική"

Σήμερα, τρεις και πλέον μήνες μετά την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική (Μάτι, Ν. Βουτσάς, Ραφήνα) και αφού οι προβολείς της δημοσιότητας έσβησαν, οι κάτοικοι των περιοχών βιώνουν έντονα το αίσθημα της εγκατάλειψης. Οι περισσότερες κυβερνητικές εξαγγελίες παραμένουν στα χαρτιά.

Δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης των άμεσων αντιπλημμυρικών έργων, όπως τα κορμοφράγματα.

Καθυστερεί ο προγραμματισμός και η υλοποίηση των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας της Περιφέρειας.

Δεν προχωρά το έργο της αποκομιδής αμιάντου από τις πυρόπληκτες κατασκευές.

Οι διαδικασίες χορήγησης στεγαστικής συνδρομής είναι υπερβολικά γραφειοκρατικές και χρονοβόρες. Η υπόσχεση για διαδικασία fast track παραμένει γράμμα κενό.

Τέλος, ουδεμία ενημέρωση υπάρχει για την διαχείριση των τριών ερανικών λογαριασμών (του Υπ. Υποδομών και του Δήμου Μαραθώνα και Ραφήνας).

Για τους κατοίκους των μαρτυρικών περιοχών που έχασαν οικεία τους πρόσωπα, έμειναν ανέστιοι και καταστράφηκαν οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής, οφείλουμε πειστικές και άμεσες απαντήσεις.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάσθε:

Θα προχωρήσετε άμεσα στην υλοποίηση των μικρών αντιπλημμυρικών έργων (κορμοφράγματα) και στον σχεδιασμό και κατασκευή των ολοκληρωμένων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας;

Θα υπάρξει έγκαιρα η ανάθεση του έργου της αποκομιδής αμιάντου από τις πυρόπληκτες κατασκευές;

Θα προχωρήσετε στην απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης στεγαστικής συνδρομής ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πληγέντες και να μην υποβάλλονται σε δαπάνες για τις οποίες δεν πρόκειται να αποζημιωθούν;

Θα δημοσιοποιήσετε τα στοιχεία των τριών ερανικών λογαριασμών έτσι ώστε να υπάρξει διαφάνεια ως προς την διαχείρισή τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ευάγγελος Βενιζέλος

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Αν σου άρεσε κάνε