Κορυφώνεται η «μάχη» των αρχηγών με το βλέμμα στις κάλπες

Κορυφώνεται η «μάχη» των αρχηγών με το βλέμμα στις κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:19 Δημιουργία 12/11/18, 07:15
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με «μετωπική» των αρχηγών αναμένεται να κορυφωθεί η πολιτική αντιπαράθεση μέχρι το τέλος του χρόνου, αφότου θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο γύρω από το επίμαχο ζήτημα της περικοπής ή μη των συντάξεων το 2019, αίτημα, στο οποίο ποντάρει τα μέγιστα ο πρωθυπουργός, ενώ ανακατεύει την εκλογική τράπουλα με τον συγκυβερνήτη του.

Οι τελευταίες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και την επιστροφή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια έχουν «φουντώσει» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, την ώρα δε που ο Πάνος Καμμένος εξακολουθεί να απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση στη σκιά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν και ο πρωθυπουργός επιμένει ότι οι κάλπες θα ανοίξουν τον Οκτώβριο του 2019, στέλνοντας μήνυμα στον αντίπαλό του, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μία γερή «γεύση» από το κλίμα πόλωσης που επικρατεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή αναμένεται να λάβουμε την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, με το οποίο ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα μετά την «καυτή» υπόθεση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, που ανέδειξε το κυβερνητικό χάος.

Σε αυτό το μπρα ντε φερ, όπως αναμένεται να εξελιχθεί η συζήτηση, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το προφίλ με το οποίο θα κινηθεί στην πορεία προς τις κάλπες. Με «φόντο» την τακτική παροχολογίας, είναι δεδομένο πως ο ίδιος θέτοντας για ακόμη μία φορά τις διαχωριστικές «γραμμές», ιδεολογικές και πολιτικές, με τη ΝΔ, θα εμφανιστεί ως «φύλακας άγγελος» των αδυνάμων, επικαλούμενος το – χαμένο κατά τ’άλλα - «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς, βάζοντας δήθεν κοινωνικό πρόσημο μπροστά στα αφηγήματά του.

Επιπλέον, ο ίδιος θα αυτοπροσδιοριστεί, ως ο πρωθυπουργός που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος, επικαλούμενος αφενός τη συμφωνία με την Εκκλησία και αφετέρου με την ΠΓΔΜ. Ειδικά γύρω από την πρώτη η αναφορά αναμένεται εκτενής, καθώς πρόκειται για το πιο πρόσφατο πολιτικό «πυροτέχνημά» του.

Η προσωπική επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ είναι σίγουρη, όπως αποδείχτηκε κατά την πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Τα «πυρά» θα πέσουν στο πλαίσιο της σκανδαλολογίας, στρατηγική την οποία έχει επιστρατεύσει το Μαξίμου, επαναφέροντας στο προσκήνιο την υπόθεση της Novartis.

Πέρα από την «μάχη» της προσεχούς Τετάρτης, οι δύο αρχηγοί θα εξακολουθούν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μία σειρά από επίμαχα ζητήματα, μεταξύ άλλων, της οικονομίας του μεταναστευτικού, της ασφάλειας, δεδομένου ότι ο εκλογικός συναγερμός έχει ήδη σημάνει.

Αν σου άρεσε κάνε