Μητσοτάκης: Η συμφωνία των Πρεσπών αφήνει ανοιχτό τον αλυτρωτισμό

Μητσοτάκης: Η συμφωνία των Πρεσπών αφήνει ανοιχτό τον αλυτρωτισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:39 Δημιουργία 12/11/18, 14:08

Τη θέση της ΝΔ για να μην επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών όταν αυτή έρθει προς ψήφιση στη Βουλή επανέλαβε για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην σερβική εφημερίδα Politika, εν όψει της επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «ο συνδυασμός του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” με τη “Μακεδονική” γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής».

Αναφερόμενος στον θάνατο του Έλληνα ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά κενά και θολά σημεία που χρειάζονται διευκρίνιση από τις αλβανικές αρχές. «Κάποιες δηλώσεις που επίσης έγιναν από την αλβανική πλευρά δεν βοήθησαν την όλη κατάσταση και πρέπει όλοι να είναι πολύ προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, δήλωσε ότι χαρακτηρίζεται από πολλούς δύσκολος γείτονας και απρόβλεπτος σύμμαχος. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα επιδιώκει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς προσπάθειες.

Κάλεσε επίσης την Άγκυρα να αποσαφηνίσει εάν επιδιώκει να είναι ένας σύμμαχος και γείτονας που συμβάλει στη σταθερότητα ή δημιουργεί αβεβαιότητες στην περιοχή μας. «Η προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα. Πάγια θέση της χώρας μου είναι η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», υπογράμμισε.

Για τις σχέσεις Αθήνας - Μόσχας, σημείωσε ότι «η χώρα μας έχει έναν ακλόνητο και σαφή δυτικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι παραδοσιακές». «Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε σημεία επαφής και επικοινωνίας που μπορούν να εκτονώσουν εντάσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες, που μπορούν να πλήξουν όσα σημαντικά έχουν οικοδομηθεί επί αιώνες», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι η Σερβία είναι «αναμφισβήτητα στην πρώτη θέση της “κούρσας” προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της. Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την επιθυμία «η διμερής συνεργασία να είναι ακόμα πιο στενή και να έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ουσία».

Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, είπε ότι η Ελλάδα είναι πρακτικά ακόμα εκτός αγορών γιατί τα επιτόκια δανεισμού της είναι πολύ ψηλά. «Είναι σε απαγορευτικά επίπεδα και πολύ ψηλότερα από αυτά των υπολοίπων χωρών -όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος- που βγήκαν από προγράμματα στήριξης. Παράλληλα, η ανάπτυξη είναι πολύ μικρότερη από αυτή της υπόλοιπης Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσπιστία από τις αγορές», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί δυνατά στα πόδια της όταν η οικονομία μας αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και όταν η χώρα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. «Και αυτό σκοπεύουμε να πετύχουμε, βάζοντας αμέσως σε εφαρμογή το δικό μας σχέδιο για την οικονομία. Μικρότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία. Ιδιωτικοποιήσεις και νοικοκύρεμα του κράτους», κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αν σου άρεσε κάνε