«Σούσουρο» με τα περί επιστροφής αναδρομικών και στους βουλευτές

«Σούσουρο» με τα περί επιστροφής αναδρομικών και στους βουλευτές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:38 Δημιουργία 12/11/18, 14:21

Κατακόρυφα έχουν ανέβει οι τόνοι στην εγχώρια πολιτική σκηνή τη Δευτέρα, στον απόηχο της καταγγελίας-βόμβα τουεργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου ότι η τροπολογία για επιστροφή αναδρομικών σε ενστόλους, καθηγητές, γιατρούς και δικαστικούς αφορά και τους βουλευτές, οι οποίοι δύνανται να εισπράξουν περίπου 24.000 ευρώ έκαστος.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι η επίμαχη ρύθμιση έχει αυτόματη εφαρμογή και σε όλους τους βουλευτές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1.111 ευρώ μηνιαίως επί 22 μήνες.

Η καταγγελία του κ. Μητρόπουλου προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής αναδρομικών σε βουλευτές.

Μιλώντας το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, που καλύπτουν το κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «και να θέλαμε, δεν μπορούσε αυτό να γίνει. Πρόκειται για επιστημονικής και πολιτικής φαντασίας σενάρια και επιστημονικές και πολιτικές ακροβασίες. Ούτε βεβαίως επεκτείνεται η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 8/11/2019 για την καταβολή στους δικαστικούς εφάπαξ χρηματικού ποσού που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο των αναδρομικών για την περίοδο 1/8/2012 έως 30/6/2014».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, «ήδη, από το 2009, με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η βουλευτική αποζημίωση αποσυνδέθηκε από τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου».

Από την πλευρά της, η ΝΔ με σχετική ανακοίνωση επεσήμανε ότι οι βουλευτές του κόμματος παραιτούνται από οποιαδήποτε διεκδίκηση για αναδρομικά.

«Με εντολή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όλοι οι βουλευτές του παραιτούνται σήμερα από το δικαίωμα να λάβουν οποιοδήποτε ποσό προκύψει ότι δύνανται να εισπράξουν βάσει της κυβερνητικής τροπολογίας για τη χορήγηση αναδρομικών σε ειδικά μισθολόγια», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ καλεί επιπλέον την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υιοθετήσουν την απόφαση αυτή «ως αυτονόητο και έμπρακτο σεβασμό στις θυσίες που έχουν υποστεί οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ΚΙΝΑΛ. «Για εμάς είναι σαφές, όπως έχει ξεκαθαρίσει και η Φώφη Γεννηματά, πως κανένας τέως βουλευτής δεν πρέπει να ζητήσει αναδρομικά» διευκρίνισε ο Παύλος Χρηστίδης.

Αν σου άρεσε κάνε