«Ανοίγματα» Μητσοτάκη προς το κέντρο

«Ανοίγματα» Μητσοτάκη προς το κέντρο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:49 Δημιουργία 14/11/18, 12:46
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με την ένταξη στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δυο προσώπων που δεν προέρχονται από τον στενό κομματικό πυρήνα της παράταξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συμβολίσει το άνοιγμα προς το χώρο του κέντρου.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος που θα πολιτευθεί με τη ΝΔ στο βόρειο τμήμα της Β' Αθηνών και ο Αντώνης Πανούτσος, που θα είναι στο δυτικό τομέα της ίδιας περιφέρειας, αποτελούν τις πρώτες μίας σειράς κινήσεων του προέδρου του κόμματος προς την κατεύθυνση της αμφίπλευρης διεύρυνσης.

Όπως έχει εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, στόχος του είναι η φιλελεύθερη παράταξη να καλύπτει πολιτικά το χώρο, που επεκτείνεται από τη δεξιά έως το κέντρο και την κεντροαριστερά. Καλύτερος τρόπος να συμβολίσει αυτή τη θέση του δεν υπάρχει, παρά μόνο με την ένταξη προσώπων από το φάσμα αυτό στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εθνικές εκλογές, καθώς και μέσα από την υποστήριξη υπερκομματικών υποψηφιοτήτων στην αναμέτρηση για την αυτοδιοίκηση. Χθες πάντως ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους κ.κ. Πανούτσο και Τατσόπουλο, προκειμένου να τους καλωσορίσει στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχε παραστεί σε εκδήλωση του ΕΛΚ στην Θεσσαλονίκη η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας διατηρεί με τη ΝΔ και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς. Από την άλλη πλευρά, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ και του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ , στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου , ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και εκπροσώπηση της ελληνικής μειονότητας της βορείου Ηπείρου.

Σε επίπεδο ρητορικής, το αμφίπλευρο «άνοιγμα» της ΝΔ εκφράζεται:

  1. Από τις φιλελεύθερες επιλογές στο πεδίο της οικονομίας (ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, υποστήριξη ιδιωτικής πρωτοβουλίας )
  2. Από την ανάδειξη θεμάτων νόμου και τάξης (στήριξη αιτημάτων ανδρών και γενναίων στα σώματα ασφαλείας, υιοθέτηση σκληρής γραμμής για την παράταξη της εγκληματικότητας και των συλλογικοτήτων, κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου έτσι όπως είναι σήμερα)
  3. Από την υιοθέτηση σκληρής γραμμής στα εθνικά θέματα.

Χθες, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, που παραχώρησε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε την ανάγκη προώθησης φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «ωφελούν τους πολλούς και όχι τους λίγους, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να αυξήσουμε τους μισθούς και να εξασφαλίσουμε ότι οι νέοι μας θα μείνουν στην Ελλάδα».

Αν σου άρεσε κάνε