«Ασπίδα» Βενιζέλου σε Σημίτη από τη Βουλή

«Ασπίδα» Βενιζέλου σε Σημίτη από τη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:59 Δημιουργία 14/11/18, 14:54

Στο πλευρό του Κώστα Σημίτη έθεσε εαυτόν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από την έρευνα στους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού που διατάχθηκε νωρίτερα την Τετάρτη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μιλώντας στη Βουλή και στη διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τόνισε σχετικά πως «σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συναινετικής, υποτίθεται, αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη. Δηλαδή, κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Ματαιοπονούν! Αλλά εκτίθενται και εκθέτουν τη δικαιοσύνη».

Για την Αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το Σύνταγμα θα αλλάξει με την ύπαρξη μεταπλειοψηφικών εγγυήσεων.

«Έχει σημασία, με τη διαδικασία της αναθεώρησης, να μην τεθεί υπό διακινδύνευση ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματος και το συνταγματικό κεκτημένο. Να μην αλλοιωθούν οι θεσμικές ισορροπίες του Συντάγματος, που δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό, ούτε προοδευτικό ούτε συντηρητικό. Είναι ένα Σύνταγμα εθνικό, ευρύχωρο, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να ρυθμίσει όλες τις δημοκρατικές επιλογές του ελληνικού λαού, εφόσον κινούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αντιπροσωπευτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Όπως επισήμανε, αυτό θα διασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη μεταπλειοψηφικών εγγυήσεων που κυριαρχούν στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Όπως, άλλωστε, θύμισε, η αναθεώρηση απαιτεί συναίνεση και στις δύο φάσεις της διαδικασίας, και μάλιστα στις εκλογές που μεσολαβούν από τη μία Βουλή στην άλλη, ο λαός αποφαίνεται.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την εναλλαγή πλειοψηφιών (151 και 180 ψήφοι) για να προσθέσει ότι αν πάμε σε έναν «συνταγματικό λαϊκισμό» τότε δεν πρέπει ούτε μία διάταξη να πάρει 180 ψήφους, ώστε να απαιτήσει αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη, την αναθεωρητική Βουλή. «Μην ξεχνάμε ότι η συγκυρία είναι άκρως επιβαρυμένη. Δεν έχουμε ένα συναινετικό κλίμα. Έχουμε όξυνση, πόλωση, εντάσεις, χειραγώγηση, έχουμε τεράστια προβλήματα αντοχής του τραπεζικού συστήματος, έχουμε μπροστά μας τις συνέπειες του υπερπλοενάσματος και άρα της υπερφορολόγησης που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη», υποστήριξε.

«Πρέπει να έχουμε συνείδηση πού βρισκόμαστε και πού πάμε και των προβλημάτων που μας αναμένουν. Η χώρα έζησε μακροχρόνια οικονομική κρίση. Ελήφθησαν και λαμβάνονται επώδυνα μέτρα. Η χώρα άντεξε. Και ένας από τους λόγους που άντεξε ήταν πως η χώρα έχει Σύνταγμα που ρύθμισε την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, την αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, την αλλαγή της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Το γεγονός ότι το Σύνταγμα άντεξε αυτές τις αλλαγές δείχνει την ποιότητά του. Πού λειτούργησε αρνητικά; Μόνο στην υποχρεωτική διάλυση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2015», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Όπως συμπλήρωσε, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν πως χρειάζονται συνταγματικοί κανόνες δημοσιονομικής επίγνωσης και να κρούεται κώδωνας κινδύνου δημοσιονομικής εκτροπής και αυτός πρέπει να είναι ένας σαφής συνταγματικός κανόνας. Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ανεξαρτησία της ΤτΕ.

«Είναι σημαντικό να μη γίνουν λανθασμένες κινήσεις τώρα που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, της αναθεώρησης, που θα υποβαθμίσουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να γίνουν λάθη είναι μεγαλύτερες από να γίνουν βελτιώσεις στο συνταγματικό κείμενο, λόγω της συγκυρίας που θα βαίνει επιδεινούμενο. Γι' αυτό το θεμελιώδες είναι να προστατεύσουμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την ομαλή πορεία του τόπου, σεβόμενοι τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος. Καμία διάταξη δεν πρέπει να διαπιστωθεί ότι είναι αναθεωρητέα με πλειοψηφία που υπερβαίνει τις 179 ψήφους. Πρέπει η επόμενη Βουλή να είναι Βουλή αναγκαστικής αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναίνεσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Αν σου άρεσε κάνε