Και πάλι ο Τσίπρας με το «τέλος των μνημονίων», στη Βουλή

Και πάλι ο Τσίπρας με το «τέλος των μνημονίων», στη Βουλή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:03 Δημιουργία 14/11/18, 15:33

Με την πάγια επικοινωνιακή επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ σε αναφορές για το «νέο και το παλιό» ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή το μεσημέρι της Τετάρτης, στη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Προτάσσοντας το «τέλος των μνημονίων», ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η διαδικασία είναι κορυφαία, ανεξαρτήτως της εκάστοτε συγκυρίας. Σήμερα όμως η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί έρχεται σε μια μεταβατική στιγμή για την κοινωνία, τη χώρα και την οικονομία».

Συνέχισε λέγοντας πως «σήμερα εκτός από την υποχρέωση έχουμε και τη δυνατότητα να σκεφτούμε σχετικά με την εμπειρία της κρίσης, τις θεσμικές αιτίες της και να αντλήσουμε διδάγματα».

Ο κ. Τσίπρας, κάνοντας αναδρομή στα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, σημείωσε πως «μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών εναντίον και ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τον ρόλο των πολιτών και εγκαθιδρύει καθεστώς αδιαφάνειας».

Ακόμα, είπε πως «δεν ήταν ανεπάρκεια το διοικητικό χάος, ήταν πολιτική επιλογή, ήταν τεχνολογία εξουσίας με τη δημιουργία και τη συντήρηση μηχανισμών διαφθοράς από τη βάση μέχρι την κορυφή».

Με αναφορά στους Αγανακτισμένους, δήλωσε πως «τα αιτήματα για αλλαγή αναδείχτηκαν από το κίνημα των Πλατειών, και θα έλεγα περισσότερο από την κάτω Πλατεία, που είχε λιγότερα συνθήματα και περισσότερο αναστοχασμό».

Συνέχισε λέγοντας πως «κέντρα εξουσίας που δεν ελέγχονται από το Λαό επιβάλλουν επιλογές επειδή υποτίθεται πως κατέχουν τη γνώση, μια γνώση "αντικειμενική", μια γνώση που είναι στην πραγματικότητα από μόνη της εξουσία.»

«Έχω τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές», προσέθεσε και τόνισε:

«Η πρόταση μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα αλλά λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό, αλλά αντίθετα επιβάλλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές ασκώντας την πειθαρχική τους λειτουργία πάνω στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Σχετικά με τις προτάσεις της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «καταθέτουμε μια πρόταση που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό. δεν εξαρτώνται όλα από το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα θέτει τα όρια. Δεν επιχειρούμε να επιβάλουμε τις δικές προτάσεις, τις καταθέτουμε αναζητώντας συναινέσεις» πρόσθεσε.

Για την πρόταση περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η προοπτική άμεσης εκλογής ΠτΔ από τον λαό, του δίνει μια ιδιαίτερη ισχύ».

Αναφερόμενος στην πρόταση για δημοψηφίσματα, δήλωσε πως «σας καλώ να στηρίξετε τις προτάσεις που αφορούν τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία και τις προτάσεις που επιχειρούν ένα τέλος στη σημερινή λογική ότι το πολιτικό μας προσωπικό αποτελεί μια κάστα που δικαιούται ειδική μεταχείριση».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «είναι η ώρα και για την τροποίηση των διατάξεων για την βουλευτική ασυλία, ώστε να αφορούν τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων. Επίσης είναι ώρα να θέσουμε όριο αριθμού βουλευτικών θητειών. Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα» υποστήριξε.

Για τη συμφωνία με την Εκκλησία

Αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως «πρέπει να διαμορφώσουμε όρους και προϋποθέσεις για να διακριθούν οι ρόλοι κράτους και Εκκλησίας. Ούτε η Εκκλησία ούτε η Πολιτεία επιθυμούν τον εναγκαλισμό τους εντος ενός θεσμικού πλαισίου που δημιουργεί συγχύσεις. Το κράτος δεν θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικών ελευθερίας των πολιτών του».

Στη συνέχεια, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στο κοινωνικό κράτος, ο πρωθυπουργός είπε ότι «θέτουμε επίσης το θέμα της κοινωνικής προστασίας και της ενίσχυσης των ατομικών δικαιωμάτων. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη για την κοινωνική πλειοψηφία δίχως προστασία της εργασίας και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Είναι αναγκαία κοινωνική παρέμβαση η ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και της κοινωνικής προστασίας.Δεν υπάρχει ανάπτυξη δίχως προστασία της εργασίας & θωράκιση του κοινωνικού κράτους» πρόσθεσε.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Οι 2 τελευταίες συνταγματικές αναθεωρήσεις έχασαν τον στόχο τους, απέτυχαν. Ο κοινοβουλευτισμός παρέμεινε αδύναμος και απροστάτευτος».

Ακόμα, ανέφερε πως ή«σμερα είναι η ώρα το ελληνικό κοινοβούλιο να υπερβεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς, να αναζητήσει συναινέσεις εκεί όπου αυτές είναι εφικτό να αναζητηθούν».

Καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κινδυνεύουμε να χάσουμε άλλα 10 χρόνια. Καλώ τις ηγεσίες όλων των πολιτικών κομμάτων να μην θέσουν στη διαδικασία που ξεκινά σήμερα, ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν ελεύθερα».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «για εμάς δεν υπάρχουν προτάσεις τελεσίδικες, αλλά προτάσεις για συζήτηση, που επιδιώκουν την συναίνεση, διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα και το πολιτικό μας καθήκον, όπως εμείς το αντιλαμβανόμαστε».

Αν σου άρεσε κάνε