«Ζέσταμα» για τις εκλογές με τη Συνταγματική Αναθεώρηση

«Ζέσταμα» για τις εκλογές με τη Συνταγματική Αναθεώρηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:19 Δημιουργία 14/11/18, 17:58

Μια πολύ καλή υπενθύμιση για το ότι η χώρα έχει εισέλθει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο αποτέλεσε η αντιπαράθεση που είχαν την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του αρχηγού της ΝΔ να διαρκούν περίπου 2 ώρες και τον ένα να απαντά διαδοχικά στον άλλο, έγινε αντιληπτό πως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα δύσκολα θα βρουν κοινό έδαφος για να προχωρήσουν στις προτάσεις που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε προς τον κ. Μητσοτάκη πως «αυτό το οποίο θέλετε, είναι να προχωρήσετε σε μια ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση».

Ο πρωθυπουργός είπε πως «προτείνετε κάτι πρωτοφανές και όχι να προχωρήσουμε με βάση την μέγιστη συναίνεση όπου μπορούμε».

Κατηγόρησε, δε, τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι «επειδή κάποιος σας τράβηξε το αυτί και προκειμένου να ψαρέψετε λίγους ψήφους κληρικών, αλλάξατε την άποψή σας, όπως και για κάποιους ψήφους ακροδεξιών».

Καταλόγισε επίσης στον κ. Μητσοτάκη ότι άλλαξε θέση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου κατά την οποία η προτείνουσα βουλή δεν δεσμεύει την αναθεωρητική μόνο προς τα άρθρα,αλλά και ως προς την κατεύθυνση.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «η άποψη που εκφράσατε είναι μια ακραία μειοψηφική άποψη».

«Σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε αυτή την ερμηνεία» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Επεσήμανε, δε, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ότι «αν συνεχίσετε έτσι θα τινάξετε όλη την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στον αέρα».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει πως αναθεωρητική Βουλή έχει δυνατότητα να προσδώσει νέο περιεχόμενο στις διατάξεις που έχουν κριθεί αναθεωρητέες, με βάση τις θέσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Δημητρίου Τσάτσου.

Όπως ανέφεραν από τη ΝΔ, σε σε σύγγραμμά του ο αείμνηστος συνταγματολόγος αναφέρει:

«Η δεύτερη Βουλή, η αναθεωρητική, μπορεί, αφενός να μην αναθεωρήσει κάποια από τις διατάξεις που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της πρότασης της προηγούμενης Βουλής και αφετέρου να προσδώσει στην αναθεώρηση, περιεχόμενο νέο και διαφορετικό από εκείνο που αποφάσισε η προτείνουσα Βουλή».

Αν σου άρεσε κάνε