«Στημένο»... το πολιτικό παιχνίδι με τις συντάξεις

«Στημένο»... το πολιτικό παιχνίδι με τις συντάξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:05 Δημιουργία 16/11/18, 07:20
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Στα τέλη Ιουνίου Μέρκελ και Τσίπρας συμφώνησαν η Ελλάδα να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μία σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Τότε, όπως είχε γράψει το Χrimaonline.gr, το Μαξίμου άρχισε να διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την καγκελάριο τουλάχιστον ως προς το να δοθεί παράταση μηνών στις περικοπές των συντάξεων.

Στη συνέχεια, όπως είχε πάλι επισημάνει το Χrimaonline.gr, η Κομισιόν - και ειδικότερα ο Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί - αναζητούσε συμβιβαστική λύση για το ζήτημα, προκειμένου να διευκολυνθεί πολιτικά η κυβέρνηση, που θέλει να αποφύγει τις μειώσεις με κάθε κόστος.

Αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε δυναμικά τη συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία έχουν πολλά επενδύσει ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Ακριβώς μετά «κλείδωσε» η πολιτική λύση για τη μη περικοπή των συντάξεων, με το ΔΝΤ (το οποίο ελέγχεται από τις ΗΠΑ) να πετά το μπαλάκι στην Ε.Ε., «υποχωρώντας « από την αρχική ισχυρή του στάση.

Το «παιχνίδι» με τις συντάξεις είναι εδώ και πολύ καιρό «στημένο».

Η κυβέρνηση, παίζοντας με την αγωνία των συνταξιούχων, ενώ είχε πάρει πολιτική λύση για τις συντάξεις, προχωρούσε σε απανωτά επικοινωνιακά σόου, δηλώνοντας ότι καταβάλλει μεγάλο αγώνα για να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων, την οποία η ίδια είχε ψηφίσει.

Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθώντας να ακυρώσει το αφήγημα, ζήτηση την άμεση κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

Μόλις χθες, στη συνεδρίαση του Euro Working Group έγινε και επισήμως δεκτό το αίτημα της Αθήνας για τη μη εφαρμογή του μέτρου. Η εισήγηση της Επιτροπής ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τον δημοσιονομικό της στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμα και χωρίς την περικοπή των συντάξεων, δεν βρήκε κάποια αντίρρηση από τους εκπροσώπους των κρατών μελών.

Ωστόσο, μένει να διευκρινιστεί, αν το μέτρο θα ακυρωθεί οριστικά ή θα μπει στο συρτάρι για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση, που χρειαστεί.

Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, διότι τότε είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Το έκτακτο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας θα περιοριστεί εν τέλει σε συζήτηση για την κατάσταση στην Ιταλία και την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Αν σου άρεσε κάνε