Μητσοτάκης: Η οικονομία σε κίνδυνο από την παροχολογία Τσίπρα

Μητσοτάκης: Η οικονομία σε κίνδυνο από την παροχολογία Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:31 Δημιουργία 16/11/18, 20:29

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο σχέδιο της ΝΔ για την ανάπτυξη στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής στο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του με το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι ««στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», προσθέτοντας ωστόσο πως «η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει». Επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος τους, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η ΝΔ δε θα την ψηφίσει, ούτε τώρα ούτε αργότερα, φορτίζει το πρόβλημα με πρόσθετα αρνητικά τετελεσμένα για το μέλλον».

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία. Ειδικά για εκατοντάδες επιχειρήσεις στη B. Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία στον τίτλο ή στα προϊόντα τους», είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης στην οικονομία, λέγοντας πως «γιγαντώθηκε η λεγόμενη "φορολογική σφήνα", η συνολική φορολογική-ασφαλιστική επιβάρυνση.Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζα για την ανταγωνιστικότητα η Ελλάδα κατέβηκε 5 επίπεδα. Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα η λιγότερο ελεύθερη οικονομία σε ΕΕ-Ευρωζώνη και από τις λιγότερο παραγωγικές» πρόσθεσε.

Εντείνοντας τα πυρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «έχουμε βρεθεί με μια οικονομία με τα ίδια δομικά προβλήματα αλλά 25% φτωχότεροι και αρκετά λιγότεροι. Η επιτυχία των προγραμμάτων προσαρμογής δεν κρίνεται μόνο στο δημοσιονομικό».

Ακόμα, δήλωσε πως «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα για την χώρα μας. Η άκρατη παροχολογία του κ.Τσίπρα βάζει σε κίνδυνο το μέλλον».

Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να τοποθετηθεί στο διεθνή ανταγωνισμό ως ένας φτηνός επενδυτικός προορισμός.Απάντηση η δραστική βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος στη χώρα μας».

«Τα υπερπλεονάσματα που στραγγαλίζουν την οικονομία και η παροχολογία ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Θα τρώμε από τις σάρκες μας όσο δεν βάζουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας την αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας» πρόσθεσε.

Στο ίδιο ύφος, ανέφερε πως «η κυβέρνηση υπερφορολόγησε, μείωσε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και έκανε εσωτερική στάση πληρωμών ώστε να μπορεί να μοιράζει προεκλογικά επιδόματα θυσιάζοντας την ανάπτυξη».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ότι προχωρούν σε «άκρατη παροχολογία που νεκρανασταίνει το "Τσοβόλα δώστα όλα" και ασχολείται με παροχές και επιδόματα ενώ χρειάζεται βιώσιμη ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δημιούργησε ένα «γκρίζο και αποκαρδιωτικό τοπίο», είπε και δήλωσε πως στις βουλευτικές εκλογές θα ζητήσει ισχυρή λαϊκή εντολή για να αλλάξει αυτή την πορεία, διότι, όπως σημείωσε, «μπορούμε καλύτερα».

Το σχέδιο της ΝΔ

Περνώντας στο δεύτερο μέλος της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα μέτρα τόνωσης για την οικονομία που λάβει μια κυβέρνηση ΝΔ.

«ω Η κυβέρνησή μου θα εργαστεί για μια διοίκηση που θα ακούει πραγματικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Όχι όπως σήμερα που υπάρχει πλήρης αναξιοπιστία» τόνισε.

Για τα χρέη των επιχειρήσεων, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «καθιέρωση 120 δόσεων στην εφορία, με χαμηλότερη δόση τα 20 ευρώ των μήνα, σε όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ».

Ακόμα, μίλησε για «μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις από 29% στο 20% στα μερίσματα από 15% στα 5% μείωση ασφαλιστικών εισφορών για να γίνει πράξη ένα νέο τολμηρό ασφαλιστικό σύστημα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για «ένα σταθερό φορολογικό νόμο -από τους τρεις πρώτους που θα φέρουμε- με δέσμευση να μην αλλάξει για την επόμενη πενταετία».

Αν σου άρεσε κάνε