Τσίπρας για Πανεπιστήμια: Προβλήματα υπάρχουν, αλλά... ο Μητσοτάκης παραπληροφορεί

Τσίπρας για Πανεπιστήμια: Προβλήματα υπάρχουν, αλλά... ο Μητσοτάκης παραπληροφορεί

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 12:24 Δημιουργία 23/11/18, 12:19

«Προβλήματα υπάρχουν. Και δεν θα τα αρνηθούμε». Πρόκειται για τη μισή παραδοχή του Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» στην ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάσταση ανομίας και βίας, που επικρατεί στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Η ομολογία του, ωστόσο, συνοδεύτηκε από ένα «αλλά», με το οποίο επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια είναι έχουν γίνει γκέτο των ναρκωμανών και του γενικότερου περιθωρίου, περνώντας στην αντεπίθεση και κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για «διαστρέβλωση της πραγματικότητας», την οποία παρουσίασε με τη δική του εκδοχή.

«Παραπληροφορείτε τους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. « Γιατί ισχυρίζεστε ότι επί των ημερών της κυβέρνησής μας έχουν αυξηθεί τα κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι αυτό έγινε λόγω της επαναφοράς του πανεπιστημιακού ασύλου. Πρόκειται για διπλό ψέμα», συμπλήρωσε.

«Πρώτον, γιατί όλα τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης τα κρούσματα είναι μειωμένα. Πρώτα-πρώτα, η ίδια η έρευνα που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Προβληματική έρευνα, γιατί τσουβαλιάζει ως «περιστατικά βίας» τα πάντα, από την χρήση μιας αίθουσας χωρίς τη σχετική άδεια, μέχρι σωματικές επιθέσεις και τραυματισμούς. Το λέει, άλλωστε, και η ίδια, πως «δεν φιλοδοξεί να θεωρηθεί επιστημονική». Αλλά επειδή την χρησιμοποίησε πολύ το κόμμα σας και τα φιλικά του ΜΜΕ, να πούμε πως ακόμα κι αυτή η έρευνα κάτι δείχνει. Δείχνει πως αυτό που λέγατε τόσα χρόνια, ότι για τα περιστατικά βίας στα πανεπιστήμια ευθύνεται το άσυλο, και μαζί η υπόσχεσή σας ότι με την κατάργηση του θα καταργούνταν αυτομάτως και η παραβατικότητα έχουν και τα δύο καταρρεύσει. Γιατί τα περιστατικά ανομίας στα πανεπιστήμια επί των ημερών σας και με καταργημένο το άσυλο ήταν περισσότερα από αυτά επί της δικής μας κυβέρνησης, με το άσυλο να έχει επανέλθει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «το βασικό σας επιχείρημα είναι ψευδές. Ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν απαγορεύει την επέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται κακουργήματα. Αυτεπάγγελτα μπορεί να επέμβει η αστυνομία, αρκεί να κληθεί».

«Προβλήματα, φυσικά και υπάρχουν. Και δεν θα τα αρνηθούμε. Αφορούν κυρίως κάποιες καταστάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Αριστοτέλειο, στο ζήτημα της διακίνησης των ναρκωτικών. Εδώ, όμως κύριε Μητσοτάκη, σας έχω και άλλα στοιχεία. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ. Στην περιοχή γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, την διετία 2012-2014, επί ΝΔ, είχαν γίνει 560 συλλήψεις για αδικήματα όπως εμπόριο ναρκωτικών και ληστείες. 560. Από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν 1060 συλλήψεις. Σχεδόν διπλάσιες δηλαδή. Και έχει χτυπηθεί και το παρεμπόριο, αφού μόνο φέτος έχουν κατασχεθεί 37.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και άλλα 15.500 είδη παρεμπορίου, γυαλιά και άλλα παρόμοια αντικείμενα. Στην περιοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τώρα, την διετία 2012-2014 έγιναν 141 συλλήψεις. Από το 2015 ως σήμερα έχουν γίνει 605. Και μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 48 αστυνομικές επιχειρήσεις στο ΑΠΘ για περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών και 239 συλλήψεις. Που είναι, λοιπόν, η αστυνομία που ο ΣΥΡΙΖΑ της δένει τα χέρια; Άλλος ένα μύθος καταρρέει», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε