Σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

Σενάρια για πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:21 Δημιουργία 28/11/18, 07:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

«Φουντώνουν» τα σενάρια για πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργεί κλίμα «πόλωσης» στην εγχώρια πολιτική σκηνή.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν «κατάρρευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη στην Ηρώδου Αττικού εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές τον προσεχή Μάρτιο, όταν οι ψηφοφόροι θα έχουν πάρει το «αντίδωρο» των επιδομάτων.

Βεβαίως, η πολιτική ιστορία δείχνει ότι όσες κυβερνήσεις μοίραζαν επιδόματα προεκλογικά, καταποντίστηκαν στις εκλογές (πχ. κυβέρνηση Ράλλη, κυβέρνηση Σημίτη).

H κυβέρνηση κατέθεσε έναν καθαρά προεκλογικό προϋπολογισμό. Η μοναδική επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα είναι να κερδίσει το εκλογικό ακροατήριο. Πήρε 10 δισ. από μέτρα λιτότητας και μοιράζει 1 δισ., για να «εξαγοράσει» ψήφους.

Η ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης, μετά και την υποτιθέμενη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Ωστόσο, αυτή «πνίγεται» στα υπερπλεονάσματα που προκύπτουν από τη φορολογική αφαίμαξη των πολιτών, την αντιαναπτυξιακή περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη μη πληρωμή οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Σε κάθε περίπτωση, τα υπερπλεονάσματα τόσο του 2018 όσο και του 2019 είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και του «κουρέματος» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που επί χρόνια χρηματοδοτεί τα μερίσματα της κυβέρνησης.

Το Μαξίμου προχωρεί στην παροχή βοηθημάτων τόσο το 2018 όσο και το 2019, με μοναδικό σκοπό να περιορίσει τις απώλειες στις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει το 2018 στο 3,98%του ΑΕΠ, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο ύψους 885 εκατ. ευρώ για φέτος. Για το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα υπολογίζεται να ανέλθει στο 3,6% του ΑΕΠ.

Βέβαια, έχουν ήδη υπολογιστεί η διατήρηση των συντάξεων του 2019 στα ίδια επίπεδα καθώς και μέτρα ύψους 910 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία των Πρεσπών

Την ίδια στιγμή, «αφορμή» για την επίσπευση των εθνικών εκλογών μπορεί να αποτελέσει και η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει υιοθετήσει ο Ζόραν Ζάεφ, η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο εντός του Ιανουαρίου. Ο κ. Τσίπρας, ως εκ τούτου, μπορεί να «αναιρέσει» την συμφωνία με τον Πάνο Καμμένο ότι το θέμα θα επανεξεταστεί τον Μάρτιο και να τη φέρει προς κύρωση νωρίτερα, προχωρώντας σε ένα βελούδινο διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ και ανοίγοντας τον δρόμο για προσφυγή στις κάλπες πριν από τον προσεχή Μάιο.

Σημειώνεται, επιπροσθέτως, ότι το «γράμμα» της συμφωνίας των Πρεσπών δεν επιτρέπει να καθυστερήσει επί μακρόν η κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή, ενώ τα Σκόπια έχουν ολοκληρώσει όλα τα δικά τους «προαπαιτούμενα».

Αν σου άρεσε κάνε