Προάγγελος συνεργασίας η στήριξη Θεοδωράκη σε Μπακογιάννη;

Προάγγελος συνεργασίας η στήριξη Θεοδωράκη σε Μπακογιάννη;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:15 Δημιουργία 30/11/18, 09:50
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ως προάγγελο μιας πιθανής συνεργασίας κα σε άλλους δήμους - περιφέρειες της χώρας, που σηματοδοτεί και μια καλή πολιτική επικοινωνία μεταξύ των δύο κομμάτων, ερμηνεύουν στελέχη της ΝΔ τη στήριξη, που ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο επικεφαλής του «ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης .

Κανείς δεν μιλά αυτή την στιγμή για κεντρική πολιτική συνεργασία, αλλά είναι δεδομένο ότι και οι σχέσεις των ηγετών των δύο κομμάτων είναι σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά και οι προγραμματικές τους θέσεις - κυρίως στην οικονομία - δεν είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν μάλιστα ότι όσο τα δημοσκοπικά ποσοστά του «Ποταμιού» κινούνται κάτω του 3%, που είναι το όριο της εισόδου στη Βουλή, τόσο η πίεση προς τον κ. Θεοδωράκη θα εντείνεται.

Το «διαζύγιο» με το ΚΙΝΑΛ από τη μία πλευρά και η παρουσία των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση από την άλλη, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών στον κ. Θεοδωράκη. Είναι ενδεικτικό δε, ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως είναι ο κ. Αμυράς και ο κ. Μαυρωτάς δηλώνουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για την πορεία του «Ποταμιού» και δεν είναι αρνητικοί ως προς το ενδεχόμενο μετακίνησής τους στη ΝΔ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο του αμφίπλευρου ανοίγματος προς το κέντρο και προς τη δεξιά, θα μπορούσε - όπως λένε μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας - να υποδεχθεί στελέχη προερχόμενα από το κέντρο.

Την ίδια ώρα, ένα άλλο «διαζύγιο», αυτό του κ. Κρανιδιώτη με τον κ. Βελόπουλο , περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο των διαρροών της ΝΔ προς τα... δεξιά της. Η συμφωνία για σύμπραξη των κ.κ. Κατατζαφέρη, Βελόπουλου, Καμμένου και Κρανιδιώτη δεν κράτησε παρά λίγα 24ωρα, καθώς ο κ. Κρανιδιώτης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το σχήμα , αφήνοντας «αιχμές» κατά του κ. Βελόπουλου .

Είναι άγνωστο το τι θα πράξουν οι υπόλοιποι, αλλά σε κάθε περίπτωση αποδυναμώνει σημαντικά την κίνηση που ξεκίνησε για τη δημιουργία ενός δεξιού πολιτικού φορέα. Στην Πειραιώς που παρακολουθούν την κινητικότητα αυτή, εκτιμούν ότι η ΝΔ δεν κινδυνεύει, καθώς η συσπείρωση της κομματικής βάσης είναι - εδώ και πολλούς μήνες - σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα (αγγίζει το 90%, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις ), ενώ θεωρούν ότι θα επιστρέψει και ένα σημαντικό ποσοστό εκείνων που επέλεξαν τους ΑΝΕΛ, ως ένα αντιμνημονιακό - δεξιό κόμμα και τώρα δηλώνουν απογοητευμένοι μετά την κυβερνητική θητεία του συγκεκριμένου κόμματος.

Αν σου άρεσε κάνε